Надхитрете вирусите с коластра и водорасли

Ако сте над 65 г. или с хронични болежки, сложете си ваксина, съветва д-р Роза Митрева

Надхитрете вирусите с коластра и водорасли | StandartNews.com

София. Лятото официално свърши. А с капризите си времето за нула време ще избута късите панталонки от гардероба и на тяхно място ще се наредят пуловерите. С понижаването на температурите, освен дължината на ръкавите, нараства и заплахата от вируси и настинки. Как да се подготвим за предстоящия грипен сезон и да се застраховаме срещу досадните хрема, кашлица и температура? От "Стандарт" попитахме д-р Роза Митрева, семеен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.
---------------------------------
Най-добрата застраховка срещу грипа и настинките е да подсилите имунитета си поне месец-два преди идването на вирусите. Когато се прави редовно, профилактиката е най-евтиният и лесен начин за успешно справяне със сезона на болестите. "А най-лесните методи за повишаване на имунитета и предпазване от грипни инфекции са най-естествените - природните", категорична е д-р Роза Митрева. На първо място, за да сме здрави и организмът ни да има сили да се бори с инфекциите, трябва да обърнем сериозно внимание на храненето. "Повишете приема на храни, съдържащи витамин С", съветва д-р Митрева. Именно той оглавява листата на най-полезните за имунната система витамини и се съдържа в портокали, лимони, червени чушки, нар, боровинки, киви и много други плодове и зеленчуци. Една от основните причини за отслабване на организма през студените месеци е и недостигът на витамин D. Нужните количества можем да си набавим, като хапваме повечко риба, яйца и мляко.

Фитонцидите, съдържащи се в чесъна, лука и евкалипта

също са враг на грипа. Те са мощни имуностимуланти, които подсилват белите кръвни телца и повишават образуването на антитела. "Силното имуностимулиращо действие на чесъна се дължи на съдържащите се в него антисептици - алицин и сулфиди", обяснява д-р Митрева. Пчелните продукти и билките също идват на помощ на имунната система. С добавянето им към всекидневното меню опасността от разболяване става по-малка. "Можем да индивидуализираме стимулиращата имунната система схема с прием и на хомеопатични препарати и шуслерови соли", предлага д-р Митрева.
Много често обаче, независимо че следваме всички тези препоръки, грипът ни застига. Според специалистите причината е във факта, че в съвременните храни липсват много от витамините, минералите, антиоксидантите, ензимите и другите хранителни съставки, които са от съществено значение, за да може организмът да поддържа здрава имунна система. "Плодовете по магазините най-често са откъснати зелени, преди хранителните вещества в тях да могат да се развият. Зеленчуците често се отглеждат в изтощени почви (когато почвата е изтощена, всичко, което расте там, не разполага с пълната гама от хранителни съставки). Месото идва от стада, които не само се хранят с нитратна храна, но и се инжектират с хормони, стероиди и антибиотици", разяснява д-р Митрева.

Заради кризата в пълноценното хранене на съвременния човек,търсенето на нови непокътнати хранителни източници на планетата продължава. Специалистите препоръчват приема на синьо-зелени микроводорасли за профилактика и подсилване на имунната система на бебета, деца и възрастни. Установено е, че

действието им е между 20 и 40 пъти по-мощно

от това на досега известните най-силни имуностимулатори. Резултатите от най-новите научни изследвания доказват, че от една страна, те стимулират придвижването на клетките убийци на имунната система към мястото на възпаление, а от друга - многократно увеличават способността им да унищожават бактерии или клетки, инфектирани с вируси. Този ефект настъпва почти веднага, само след около час от приема. Изследванията показват, че броят на левкоцитите в кръвта спада с около 45% именно защото те преминават в тъканите, където е мястото на възпалението, за да осъществят т.нар. имунен патрул. "Водораслите са най-добрата храна за имунната система - те набавят ежедневно всички необходими микроелементи, всички незаменими аминокиселини, витамини, ензими и други полезни вещества и с тяхна помощ се изработват бързо всички необходими имунни антитела", твърди д-р Роза Митрева. Освен това синьо-зелените водорасли действат

стимулиращо и на стволовите клетки на костния мозък

като увеличават производството на имунни клетки.

Друга мощна природна алтернатива за поддържане и подсилване на имунната система на човешкия организъм е коластрата от крави. Уникалната комбинация от растежни и имунни фактори в коластрата е перфектната природна формула за локалния имунитет, както и за защита на ниво лигавици. Благодарение на наличието на секреторния имуноглобулин А тя предпазва организма от проникването на вирусите в лигавиците и органите и възпрепятства развитието на вирусните заболявания. "Епителният растежен хормон в коластрата пък има противовъзпалително действие посредством намаляване разстоянието между клетките, а оттам - и пропускливостта на лигавиците за течности и различни вещества, като това запазва организма от обезводняване и нарушаване на физиологичните съотношения между различните микроелементи, йони и протеини", обяснява д-р Митрева. Коластрата съдържа лизозим и лактоферин с антивирусно и антибактериално действие и играе ролята на натурален антибиотик. Лактоферинът подпомага имунната система и осигурява повишена защита срещу болестотворни микроорганизми. "Той е особено ефективен в блокирането на размножаването на микроорганизми, които често причиняват сериозни заболявания при бебетата", добавя специалистът. Вирусите, които непрекъснато мутират в токсичната среда около нас, както и

нарастващата резистентност на бактериите към антибиотиците

правят коластрата с лактоферин незаменимо средство в борбата срещу тях.

За здрав имунитет от особено значение е и оптималното съдържание на пробиотиците - приятелските бактерии в червата на човека, които подпомагат имунната система и са естествените антагонисти на всички болестотворни микроорганизми (гъбички, бактерии, вируси). Много лекарствa, хлорираната вода и наситените мазнини могат да увредят полезната чревна флора. "Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на нормалната функция на червата и локалния им имунитет.

В процеса на разболяването първата бариера срещу вирусите са лигавиците на носа, гърлото, червата. Затова природата е създала такива анатомични и физиологични механизми, чрез които те защитават организма - невидимите с просто око - реснички на носната лигавица, множеството въси на чревната лигавица и прочие. За да функционират нормално тези механизми, необходимо е лигавиците да са здрави. "Основна роля в този процес имат есенциалните мастни киселини (ЕМК), наречени още незаменими, защото организмът не може да си ги произведе сам. Те трябва да се набавят от храната", казва д-р Роза Митрева. ЕМК се набавят от суровите ядки и семена и от пресните кълнове.
Тайната на добрия имунитет включва и пиене на достатъчно вода. "Нужни са ни поне 2 литра и половина вода на ден", подчертава д-р Митрева. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да се организираме така, че да не я пропускаме. Повече сън и почивка също са ключ към здрава имунна система.

Тя се нуждае от 6 до 7 часа сън

за да се възстанови напълно. Безсънните нощи намаляват съпротивителните сили.

Закаляването също е важен процес. Вземането на студен душ е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Те действат до 48 часа. По тази причина закаляването трябва да бъде умерено. "Препоръчително е всяка сутрин да вземате душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса", съветва д-р Митрева.

Рискът от развитие на сериозни усложнения или дори смърт при боледуване от грип е най-висок сред хората в напреднала възраст, тези с хронични заболявания, както и малките деца. Според Световната здравна организация (СЗО) лицата над 65 г., деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания, и хора с рискови професии задължително трябва да си направят противогрипна ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай