На Радан му трябват избори, за да открадне РБ

На Радан му трябват избори, за да открадне РБ | StandartNews.com

Борисов ще играе на президентския вот с кандидат, който със сигурност ще спечели

Андрей Райчев, социолог

- Г-н Райчев, има ли сценарий за дестабилизация на държавата, както се разбра и от думи на премиера Борисов?

- Искам да внеса терминологична яснота. Когато казваме "разузнавач" и "шпионин", използваме думи с едно и също съдържание, но имаме различно отношение към тях. Разузнавачът е добър, тоест наш, шпионинът е лош, защото е чужд. На мястото на думата "държава" трябва да сложим думата "власт". Като кажем сценарий за дестабилизация на държавата, се намеква, че нещо се крои, прави се нещо тайно. Ако въпросът се зададе в спокойна форма като "има ли замисъл, за да се смени властта", отговорът е: "Разбира се, че има". И то не от едно или две места. Всички опозиционни сили искат да се смени властта. Отделен въпрос е умно ли е да се прави това сега.

- Умно ли е?

- Според мен - не. Ако има избори сега, властта ще се възпроизведе горе-долу такава, както я виждаме. Но няколко партии и главно Радан Кънев, който с всички сили се опитва да създаде дясна опозиция, искат да се смени властта. Тук упрек не може да има. Всяка партия иска това и да дойде тя на власт.

- Защо обаче предупреждението "който нож вади, от нож умира" бе произнесено пред представители на бизнеса, а не пред представители на политическата опозиция, за които е естествено да искат смяна на властта?

- То може да бъде казано и пред кравари, но това не означава, че се отнася само до кравари. Доколкото разбирам позицията на премиера, той казва: представете си, че ме свалите - ще дойдете после да ми се молите да ви стабилизирам. Нещо, което се случи след първото сваляне на Борисов. Няма съмнение, че те отново прединфарктно ще чакат дали ще влязат в парламента или не.

Доколкото разчитам плана на г-н Радан Кънев, той се състои в следното: той се обособява и кандидатства за президент - не защото иска да става президент, а за да преброи своите.
Искам да обърна внимание, че през 2013-а ДСБ не влязоха в парламента. През 2014-а се съюзиха с Меглена Кунева, която от първия момент мразеха и й правеха серия от номера. Сега тече опит за експроприация на Реформаторския блок. Хората на

Радан Кънев внушават, че ето тези, които остават с Борисов, са алчни за постове, а ние сме истинските. Целта на тази игра е да се спечелят 300-400 000 гласа на президентските избори и на тази база да се обяви, че най-после дойде великата, некорумпираната партия, която не ламти за власт и иска да оправи нещата, да внесе ред в съдебната система. Тук трябва да отворя скоби - че министрите на тази партия са най-големият провал в правителството. Затова се прибягва до нова формула - това не са наши хора, това са експерти. Като кажеш: "Аланкоолу, какви експерти, това е бившият заместник-председател на твоята партия, който се е оплел в корупционни истории", се отвръща: "Ние нямаме нищо общо!"

Пее се една балада, но тази балада ще свърши, когато се види на изборите дали Радан Кънев ще открадне Реформаторския блок или не. Обратната игра играят тези, които остават в правителството - те казват: "ние правим реформи, той само дрънка." Ако всичко това се нарича конспирация за дестабилизиране на държавата, то е смешна работа. Как ще наричаме тогава 90-те години, когато имаше непрекъснати трусове, размествания, главоломни падания, изправяния и така нататък? Лека-полека ние сме отвикнали от бури в политиката. А това, което се случва е буря. Вярно, в чаша вода, но все пак буря. Добре, нека да е буря в кухненски леген.

- Докъде ще стигне напрежението в съдебната система?

- Не зная. Отвратително е. Тези хора си играят с огъня. Оплетени са като кълбо от пепелянки и вече не можеш да видиш кой кого хапе. Ако имат чувство за самосъхранение, ще престанат. Но като гледам, нямат такова чувство.

- Изключвате ли възможността президентът Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат?

- В политиката не се казва "никога" или "изключено". Но има едно съображение, което ми се вижда непреодолимо в случая - то е, че г-н Плевнелиев е неизбираем. Борисов не понася загуби. Мисълта за загубата при него е противоестествена на тялото. Той не може да загуби партия тенис какво остава за президентски избори. Защо му е кандидат, който може да го издъни? Какво толкова го свързва с Плевнелиев - човек, когото сложи да му топли стола и той бързо се обособи и започна да играе себе си. Като зная, че Борисов обича да играе на сигурно, ще се спре на по-силен кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай