На този ден: 18 г. от кървавата Коледа в базата ни в Кербала

10 тона взрив е разтопил каските на бойците ни, въпреки, че били по стандарти на НАТО

На този ден: 18 г. от кървавата Коледа в базата ни в Кербала | StandartNews.com

Навършват се 18 години от атентата в българската база в иракския град Кербала. Освен петимата загинали, в базата са ранени над 20 български военнослужещи в нападението от 27 декември 2003 година.

През тази година България участва в мисията за възстановяване на Ирак, водена от САЩ. Българският контингент отговаря за сигурността в района на град Кербала. Камионът - бомба навлиза в района на базата „Индия“. И се взривява на метри от пълните с български военни помещения.

Според изказвания на висши военни - 10 тона взрив е разтопил каските на бойците ни, въпреки, че били по стандарти на НАТО. Силната взривна вълна скъсала медальоните с кръвната група на повечето войници.

Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов - командир на отделение, Антон Петров - командир на отделение, и Свилен Киров - мерач. Те са повишени в звание посмъртно.

Днес военните от 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.

В памет на героите ще бъде отслужена панихида. В Русе и Крумовград, от където са двама от загиналите, ще има панихиди и поклонения. До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай