На Спасовден гадаем дали годината ще е богата

Православната ни църква почита днес Възнесение Господне

На Спасовден гадаем дали годината ще е богата | StandartNews.com

Православната ни църква почита днес Възнесение Господне. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. Според Новия завет след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. 

На 40-тия ден, придружен от апостолите си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се въздигнал в небесата. С възнесението Си Исус завършил делото на спасението.

Българският народ нарича празника Спасовден, Денят на Спасителя. В събота след Спасовден е една от трите големи задушници, наричана “Черешова задушница”.

Според народния календар на Спасовден се вика дъждът, като се обикалят нивите и ливадите и се пеят обредни песни. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата - обилна. Денят се свързва и с култа към мъртвите. Вярва се, че душите им били “разпуснати” на Велики четвъртък и са се “прибирали” на Спасовден.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари. Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай