Понеделник,

Мюсюлманин реставрира 12 църкви

От: СТАНДАРТ -
Мюсюлманин реставрира 12 църкви
A
A
A

Един мюсюлманин с голямо сърце реставрира 12 православни храма. Историята на Турхут Исмаил разказа Нова тв.

Преди 11 г. Турхут е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма.

След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство - да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година.

„Беше опасно да се влиза. Сградата щеше да рухне. Мой приятел ми сподели, че има възможност и за европейско финансиране”, разказа мъжът. 

Църквата, носеща името на Светите братя Кирил и Методий, се оказва най-сложният проект, с който младият мъж се заема. Сградата е укрепена, но специално внимание се отделя на стенописите, които преди реставрацията били напълно заличени. Турхут ангажира с изографисването проф. Красимир Русев от Великотърновския университет.

Хората в селото са изключително доволни,че младият мъж не е забравил корените си.

„Нямам думи. Това е един човек, загрижен за селото си”, каза Златка Великова.

След като възстановил църквата с европейски средства, сумата, която отделил от личната си сметка, оставил отново в селото. Изградил спортен комплекс и паметник на историка проф. Божидар Димитров.

Турхут Исмаил споделя още, че вярата е стимулът да съгражда. Не дели хората на християни и мюсюлмани, защото по думите му е важно не на кого се кланяш, а какви дела вършиш. Така възпитавал и децата си.

„Вярата създава сплотеност между хората.  Трябва да вярваш, че като правиш добро ще ти се върне под някаква форма. Това го казвам от личен опит. Колкото повече давам, толкова повече получавам”, сподели мъжът.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички