МВР търси 39 заподозрени за чупенето на „белия автобус"

Битовата престъпност засяга националната сигурност, смята вътрешният министър Цветлин Йовчев

МВР търси 39 заподозрени за чупенето на „белия автобус" | StandartNews.com

София. 39 души са заподозрени за чупенето на автобуса, с който беше направен опит да бъдат извадени депутатите при обсадата на парламента на 23 юли, станал известен като „белия автобус". Те още не са разпознати, но МВР разполага със снимките им и те ще бъдат „установени", съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев пред ТВ7.

Битовата престъпност става приоритет за МВР, стана ясно още от думите му. Йовчев също така е на мнение, че България трябва да потърси помощ от Европейския съюз и международни организации за бежанците от Сирия. Проблемът не е в охраната на границите, а в настаняването на хората, които са „на ръба на отчаянието", коментира още министърът.

Белият автобус

„Имаме неустановени 39 души, имаме снимките им. Ще ги установим всичките и оттам нататък ще действаме по закона, както и досега. На някои ще бъдат повдигнати обвинения – в зависимост кой какво е правил", каза Йовчев. Стъклата на автобуса бяха счупени при опитите за извеждане на депутати и министри. По думите му полицията се е справила добре и въпреки провокациите, е запазила спокойствие.

Според него би било прецедент, ако правителството подаде оставка.

„Дали ще си тръгне правителството или не – това зависи от парламента. Винаги може да има хора, които са недоволни от правителството. Но ако създадем прецедент, че няколко хиляди души заплашат и провокират насилие и в резултат правителството си тръгне, то тогава накъде отиваме? Това не е демокрация. Не бива да правим този прецедент", посочи Йовчев.

С фокус върху битовата престъпност

По думите на вътрешния министър битовата престъпност е огромен проблем, който вече касае националната сигурност. Йовчев представи данни от официалната статистика, според които над 130 000 души са пострадали за една година от битова престъпност.

„Според мен ако 130 000 семейства страдат за една година, то проблемът трябва да получи внимание. Те обаче не съобщават на полицията, че са жертва на престъпление - нямат доверие, че можем или че искаме да се справим. Трябва да осигурим полицията да бъде там, където има нужда от нея и в реално време. В момента виждаме къде е концентрацията на престъпленията. Извършва се трансформация и започва да се работи по този начин. Трябва да направим така, че в тези места да има бърза реакция и по-силно сътрудничество със структурите на гражданското общество", посочи още Цветлин Йовчев.

Той добави, че МВР възстановява и ролята на извънщатния сътрудник, който няма униформа, но има съответен документ.

Помощ за бежанците

България трябва да потърси помощ от Европейския съюз, от ООН и от Червения кръст по отношение на бежанската вълна от Сирия, смята министърът. Той обясни, че пикът на сирийските бежанци, които са влезли в страната, е бил преди около два дни, когато в България са влизали над 100 бежанци на ден.

„В момента през границата ни преминават около 40-50 бежанци. Това са жени, деца, бременни жени, които са докарани до ръба на отчаянието. В момента се преглеждат сгради, сред които и стари казарми, които могат да бъдат превърнати в бежански центрове и, че се търсят допълнително средства. Проблемът не е в охраната на границата ни. Ние охраняваме добре и можем и още да засилим. Задържаме тези хора и трябва да ги настаним, но няма къде", обясни Йовчев.

Той определи ситуацията в Сирия като наистина сериозна. Според него събитията показват, че може да се очаква военна интервенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай