МВР следи за сигурността със старта на новата учебна година

Правят се проверки за райски газ около училищата в Пловдив

МВР следи за сигурността със старта на новата учебна година | StandartNews.com

С началото на новата учебна година в училищата в Пловдив стартира нов иновативен модел за сигурност на децата. Наред с МВР през цялото време докато учат децата охранителни компании ще разположат своите патрули до общинските училища. Те ще следят за продажбата на райски газ, наркотични вещества и за вандалски прояви. Като частните охранители ще извършват при необходимост и граждански арести до пристигането на полицията.

55 хиляди са учениците във втория по големина град, които днес ще прекрачат прага на училището. А 3300 са децата, които за първи път днес ще влязат в класните стаи. Около всичките 52 училища на територията на града отрано тази сутрин има засилено полицейско присъствие.

Полицейското присъствие няма да е само за днешния ден, а ще остане през цялата учебна година, защото местната власт въвежда инновативен модел за сигурност, какъв е той и как ще функционира.

Според началника на Общинската полиция, главен инспектор Тодор Боюклийски моделът, който ще се наложи в учебната 23-24 година, е на база инициатива от частите охранителни формулирования, които осъществяват дейност на територията на Община Пловдив, а именно - да подпомогнат до някъде дейността на областната Дирекция на МВР при опазване, живота, здравето и предотвратяване на престъпни прояви, нарушение на обществен ред около фрагменти на учените заведения.

"Основната цел на това взаимодействие е частните охранителни фирми и съответно охранителите да подават своевременна информация, ако установят данни за извършено престъпление, нарушение на обществения ред или някакво грубо нарушение на Закона за движение по пътищата", каза Боюклийски.

Основното направление са предотвратяване на извършване на вандалски прояви, груби нарушения на законно за движение по пътищата, разпространение на наркотични вещества и всякакъв друг вид деяние, които ние търпим в обществото.

Нещо, което се оказа доста популярно и модерно сред подрастващите в момента е употребата на райски газ. Разпространението на райския газ така наистина напоследък стана доста популярно. Към настоящия момент е забранена само продажбата на такива флакони на непълнолетни лица. Самата употреба би могло да се същата за нарушение на обществения ред, за което съответно може да вземе отношение по административния ред, спрямо лицата, които го употребяват.

"Ако има случай, когато е застрашен живот или здраве на гражданин или ученик, веднага ще вземат необходимите мерки за предотвратяване на това деяние като съответно закона от част на охранителна дейност дава правомощие на служителите, на охранителите да употребяват физическа сила, помощни средства, дори да задържат лица в охранените от тях обекти", обясни Боюклийски.

"Граждански арест всеки може да извърши, всеки гражданин на републиката. Това е регламентирано в Наказателния кодекс. Така че тук акцентът е да се опази живота и здравето на гражданите", каза Боюклийски.

Сигналната функция от страната на охранителните фирми ще е много полезна за по-нататъчна работа на органите на МВР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай