МВР шеф проговори за убийството на Алексей Петров, две версии

Главният секретар на МВР коментира и случая с убития от полицай младеж

МВР шеф проговори за убийството на Алексей Петров, две версии | StandartNews.com

„Убийството на Алексей Петров е престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Налага се да се изследват всички процеси. Не е нужно да се бърза. Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров.” Това обяви в интервю за Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев.

Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност. Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие, каза Коцев в коментар за случая с убития от униформен младеж.

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо. Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие. Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело. На въпрос имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, Коцев обясни: „Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”. Ще се изяснява дали униформеният е изпаднал в условията на неизбежна отбрана. „Не разполагам с такива данни”, допълни главният секретар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай