МВР с 8 съвета как да не стане беля с пиратките

Не ги палете със запалка и не дръжте по няколко в джоба, обясняват от ведомството

МВР с 8 съвета как да не стане беля с пиратките | StandartNews.com

По повод наближаващите новогодишни празници  МВР се зае да разясни  на гражданите как да ползват пиратки без да станат пациенти на "Пирогов". От ведомството напомнят, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества.  Фирмите и търговците, които търгуват с подобни изделия трябва да имат разрешение от МВР, както и да разполагат със специално изградени за този вид стоки складове и магазини. Забранено е търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините с разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак.  Изделията трябва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език. Забранява се продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия (разкъсана опаковка, фитил и др.).

Според степента на опасност пиротехническите изделия се разделят на следните категории:

1. Фойерверки - забранени за продажба на лица под 12 години

2. Сценични пиротехнически изделия - забранени за продажба на лица под 16 години

3. Други пиротехнически изделия - забранени за продажба на лица под 18 години

За безопасното отпразнуване на Нова година от МВР дават следните съвети:

1) Пиротехническите изделия да се купуват и използват само от пълнолетни лица.

2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба.

3) Фойерверките изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало, поне за 5 минути. Залейте с вода, за да обезвредите.

5) Фойерверките не се насочват към лицето и тялото на човека. Забранява се правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума и т.н.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден от ваши съседи с бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

8) Забранена е употребата на огнестрелно оръжие не по предназначение.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата и се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.

Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се запалят и да причинят изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания на хората в близост. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай