Сряда,

МВнР подскочи заради арестувани българи в Сърбия

От: Агенция Стандарт -
1330
МВнР подскочи заради арестувани българи в Сърбия
A
A
A

На 13 март по искане на българската страна се проведе телефонен разговор между Славена Гергова, генерален директор по „Европейски въпроси“ в МВнР, с посланика на Сърбия в България г-н Желко Йович, съобщиха от външно министерство.

Повод за разговора бе временното задържане от органите на реда на двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград, Сърбия, на 11 март. От българска страна бе поискана официална информация за случилото се, което хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград. Това беше първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в града, в който живее голяма част от българското национално малцинство в Сърбия.

Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени. Важно е да се отчита и предизвиканата негативна реакция в България. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция.

Консулът на България в Ниш Илия Бонджолов е провел разговор с полицейското управление в Босилеград още в събота.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com