Вторник,

Музеят за история на София домакин на Европейските дни на наследството

От: Failed to load user -
A
A
A

Музеят за история на София ще бъде домакин на серия от инициативи в рамките на Европейските дни на наследството (31 октомври-2 ноември 2014 г.).

Европейските дни на наследството ще бъдат официално открити на 31 октомври 2014 г. от 17:30 ч. в сградата на Музея за история на София (пл. Бански 1, бившата Централна минерална баня). Ще бъдат представени две изложби. Първата е озаглавена „Хроника на едно забележително съзидание". Тя е посветена на историята на Централната минерална баня и нейното здание. Втората ще покаже курсови проекти по ландшафтна архитектура на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен това посетителите ще имат възможност да наблюдават мултимедийна презентация за Владимир Димитров-майстора.

Програмата на събитието включва още: конференция на тема "Да опазим нашето културно наследство. От Париж до София" и възможност за включване в организирани маршрути, акцентиращи върху сгради, паркове и градини, които са част от културното наследство на столицата.

Денят на народните будители – 1 ноември, ще бъде отбелязан в рамките на Европейските дни на наследството със специално подготвен маршрут по Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Същевременно, археологическото ниво на базиликата Света София ще е с безплатен достъп през този ден.

Основната идея на Европейските дни на наследството е да предоставят възможност за посещение на забележителности с огромна културна стойност, които в ежедневието остават недостъпни за широката публика. Инициативата води началото
си от 1984 г., когато за първи път се организира във Франция.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички