Четвъртък,

Музеи и галерии излизат на протест. Защо?

От: Стандарт -
134
Музеи и галерии излизат на протест. Защо?
A
A
A

Служителите в музеите и галериите ще протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други само за час. Причината - ниското финансиране на културните институции, предвидено в бюджета за тази година, съобщи БНР.

„Не убивайте българските музеи!“ е призивът, с който днес започва протестът, организиран от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

„Принудени сме да пристъпим към тези действия заради някои необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област“, пишат от синдиката и задават въпроси към управляващите – какъв практически модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%; смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да бършат прах на работните си места и как с подобни решения бедността в културата ще остане в миналото.

От синдиката твърдят, че допълнителните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички