Москов: Без "Зика" в социалните мрежи, иска се компетентност

Москов: Без "Зика" в социалните мрежи, иска се компетентност  | StandartNews.com

В социалните мрежи да не говорим за болести, защото в това трябва да се съдържа доза компетентност. С тези думи здравният министър Петър Москов коментира паниката из Facebook за вирусът Зика. 

Междувременно Министерството на здравеопазването наложи превантивни мерки срещу вируса "Зика".

За да се предотврати разпространяването на заболяването, министерството ще продължи да следи ситуацията в Латинска Америка и активно ще участва в дискусиите и евентуалните общи мерки с ЕС и Европейския офис на СЗО. Регионалните здрави инспекции ще поддържат връзка с лекари и болници, за да имат информация за евентуални случаи на заразени.

Хората, на които предстои пътуване в засегнатите райони, ще получат препоръки как да се предпазят. Те са публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Решено е също дарената кръв да се изследва и с NAT тест – nucleic-amplification test, който ще има ефект не само за "Зика" вируса, но и за намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и други.

Според Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм на този етап рискът от разпространяване на заболяването е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма комари.

По-рано министърът на здравеопазването призова да не се създава истерия у нас около информацията за вируса "Зика", който се разпространява с бързи темпове в Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай