Мълния уби мъж в София, нямало гръмоотводи

Мълния е убила снощи мъж в софийския квартал Люлин 6

Мълния уби мъж в София, нямало гръмоотводи | StandartNews.com

Мълния е убила снощи мъж в софийския квартал Люлин 6, а това е повод специалисти да обясняват днес, че няма полза или изобщо липсват гръмоотводи по сградите у нас.

За ударения от мълнията снощи мъж на място веднага е извикан екип на Спешна помощ. Пострадалият е откаран към „Пирогов”, но е починал, непосредствено преди бъде вкаран в противошоковата зала, съобщи Нова телевизия.

На мястото, където е паднала мълнията, до късно е имало полиция, както и екипи на Спешна помощ, които са помагали на шокираните свидетели на нелепия инцидент.

„Няма как да разчитаме на това (предпазването – бел.ред.) съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита. Най-вероятно, когато е бил построен блокът е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени”, констатира тази сутрин пред Нова телевизия експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

Той допълни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета и стълбове. „Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Трябва максимално бързо да се скрием някъде”, каза още Радослав Калчев.

През 2017 г. мъж загина в лодката си в язовир „Искър”, ударен от мълния по време на буря. Преди дни пастир беше ударен от гръмотевица над Благоевград, за щастие той оцеля. През последния месец няколко къщи изгоряха, след като бяха ударени от мълнии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай