Митрополит Антоний: Българите са вярващи по душа

Живеем в либерален свят, в който като чели всичко е позволено, сподели митрополитът

Митрополит Антоний: Българите са вярващи по душа | StandartNews.com

Българите са вярващи по душа, закърмени с традициите на Светото Православие, а що се отнася до това кой е Божий човек – това е едно много относително понятие и трудно достижимо, защото това означава, че Бог трябва да припознае някои от нас – хората – за свои чада. Така че всички ние се стремим, които вярваме в Христос, да угодим на Бога според слабите си човешки сили, а що се отнася до това колко се справяме – оценката е от Бога, а не от човеците, каза митрополит Антоний в предаването „Беновска пита” по Канал 3.

За голямо съжаление живеем в един либерален свят, в който като че ли всичко е позволено. Всеки има право на свой избор. Това е така, но всеки пък един от нас – има своята свободна воля, чрез която свободна воля избира кой път да следва. Това, че сме част от ЕС по никакъв начин не ни прави задължени автоматично да следваме едно или друго решение, защото ние сме все пак самостоятелна държава и можем да изказваме своето мнение. Ето един пример – това е Истанбулската конвенция, която по всякакъв начин се опитва да бъде натрапена в България едва ли не със заплахи за рестрикции към нашата страна, така че много е важно да отстояваме нашите интереси, защото няма общи интереси. Всеки един интерес, който се прокарва в ЕС, обслужва една или друга държава, а всички останали просто се присъединяват, но в крайна сметка не бива да става сляпо без да се изследват нещата и проучват, защото знаем, че в Свещеното писание е казано, че трябва да изпитваме духовете и не винаги да се водим по инерцията на това, което се случва около нас, каза още той.

Молитвата винаги помага. Тя е основна движеща сила на всеки един християнин, така че молитвата трябва да бъде от сърцето, трябва да бъде постоянна, а не просто молитва по време на някакъв инцидент, нужда, защото ние трябва да се научим преди всичко да благодарим на Бог. Когато ние сме му благодарни, Бог знае най-добре от какво имаме нужда, защото някой път ние идваме само да искаме, без да даваме на Бог. Ние трябва преди всичко да му даваме добри дела.  Гугъл има всичко и добро естествено, но и много вредни неща. Най-вече хората, що се касае до православната вяра, трябва да отидат да питат своя изповедник, своя духовник, или когато не са толкова напреднали във вярата и са начинаещи – нека да посетят храма и да се поинтересуват и някое духовно лице да им препоръча какво да четат, защото знаем, че книгата на живота е Свещеното писание, това е Светата Библия, но има и книги, които биха били полезни на хората в начален стадий. Всеки човек е много индивидуален. Аз пак казвам – ще ги посъветвам да отидат в храма и да попитат свещеника и вече в разговора, който няма да бъде формален се надявам – свещеникът преценявайки тяхното духовно ниво ще им препоръча подходяща литература, както ние много често казваме, че за всяка една възраст на подрастващата младеж се дава определена храна, когато едно дете израства първо се захранва с по-течна храна, след това с твърда храна. По същия начин е и с вярата. Според мен всеки един от нас трябва да влиза в храма знаейки, че е недостоен, защото всички сме грешни и осъзнавайки това свое не-достойнство ние пристъпваме със страх и благоговение към Бога и оттам нататък Бог любовта, на мира, на радостта ще ни помилва и ще ни даде това, от което имаме нужда, категоричен беше митрополит Антоний.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай