Министерството на икономиката отвърна на шефа на ДКК

Смиляна Нитова се оплака от политически натиск

Министерството на икономиката отвърна на шефа на ДКК | StandartNews.com

След като по-рано днес изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова се оплака от политически натиск, от Министерството на икономиката и индустрията отговориха на обвиненията и на свой ред обвиниха Нитова в саботаж и извършване на неправомерни действия.

"По повод днешната пресконференция на ръководството на ДКК, от Министерството на икономиката и индустрията заявяват, че са силно притеснено от начина, по който изпълнителният директор саботира всички процеси. В петък 5 август, на проведена среща между министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискано нейно пълномощно за вписване на нови членове в управителния орган на дружеството, тъй като в момента Управителния състав е под законовия минимум. Твърденията, че тя не е знаела за какво предоставя документът не отговаря на истината.", посочват от министерството, предава БНТ.

Оттам добавят, че като изпълнителен директор на ДКК Нитова няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите, предвид факта, че вече е взето такова решение, нито да оттегля вече дадено пълномощно в тази посока. Според министерството действията на Нитова към този момент са еднолични и по същество саботират правото на принципала – в лицето на министъра на икономиката, да назначи избрани от него представители в Съвета на директорите.

"Към днешна дата ДКК функционира в разрез със Закона за публичните предприятия (чл. 22, ал.2), който гласи, че съветите на директорите на публичните предприятия, категоризирани като „големи", се състоят най-малко от петима членове. „Държавна консолидационна компания“ ЕАД по смисъла на закона е „голямо“ предприятие. Въпреки това неговият Съвет на директорите до август месец се е състоял от четирима членове. По тази причина се пристъпва към увеличаване на състава на Управителния му съвет. Едва след като в Министерството на икономиката е получена обективна информация за реалното състояние на дружеството ще се взимат всички решения, в това число кадрови.", уточняват от министерството.

От ведостмото съобщават и че е получен сигнал умишлено е допусната финансова злоупотреба в дружеството, по който е стартирана проверка от компетентните органи. Детайли около сигнала не са представяни пред медии, преди да се събере цялата информация, но с днешните изказвания на изпълнителния директор на ДКК умишлено се уврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ дружества, което е недопустимо, коментират от МИИ.

"Все още остава неизяснен въпросът дали днешната пресконференция е дадена от Смиляна Нитова като изпълнителен директор или като участник в предстоящата предизборна кампания. Съгласно Правилата за работа на Съвета на директорите на ДКК, неговите членове не могат да участват в медийни изяви, които касаят дейността на дружеството, без изрично решение на Съвета на директорите. Подобно решение, до колкото е известно на Министерството на икономиката и индустрията, не е разглеждано и взимано. Въпреки това институцията счита за приоритетно обществото да бъде информирано за всички теми, без обаче да бъде уронван авторитета на държавни институции. Считаме, че точно това бе направено по казуса с „Кинтекс“ ЕАД.", се посочва в позицията на МИИ.

От позицията на Министерство на икономиката и индустрията става ясно още, че Държавната консолидационна компания не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавния бюджет в размер на над 12 млн. лв., с което е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са изключително важни в година на толкова кризи.

"Днешната пресконференция на ръководство на ДКК и вчерашната медийна проява на КЗП показват, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за реалното състояние на поверената им организация, се възприема като пряко вмешателство в работата им. Министерството на икономиката и индустрията отново им припомня, че имат институционален, а не политически принципал.", пише още в позицията на МИИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай