Метролиния Красно село-Владимир Вазов още тази година

До края на тази година столичани ще могат да се возят на третия лъч на метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова...

Метролиния Красно село-Владимир Вазов още тази година | StandartNews.com

До края на тази година столичани ще могат да се возят на третия лъч на метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев посрещнаха тунелопробивната машина "Витоша" при Малък градски театър "Зад канала", предаде репортер на БГНЕС.

Къртицата 3 години прокопава тунела на третия лъч на метрото. Днес тя приключи своята работа.

„До края на годината столичани трябва да могат да използват първите 8 км от третата линия на метрото. Сега остават довършителните дейности“, заяви Фандъкова и обясни, че 88% от дейностите по първия етап от третата линия вече са изпълнени.

Тя коментира още, че метрото е най-важният и екологичен транспорт в града и благодарение на него, в участъците, където то върви е довело до намаляване на трафика с 25%. Също така се очаква с пускането на третия лъч да се спестяват около 90 000 т. вредни емисии.

Изграждането на метрото става с европейски и общински средства.

„Ние успяхме да защитим за този програмен период 400 млн. евро безвъзмездно финансиране. Специално за участъците от третата линия общинското съфинансиране също е внушително - 130 млн. евро. Осигурихме това финансиране, за да може метрото да върви с бързи темпове, и за да може в средата на 2020 г. хората, които живеят в „Овча купел“ и „Горна баня да могат да започнат да го използват“, заяви столичният кмет.

Директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза, че в края на тази година ще е изцяло готов първият етап, догодина вторият.

„Готвим следващите два етапа за другия програмен период. Продължението по „Владимир Вазов“ с още три метростанции до „Левски Г“ и продължението на третата линия през „Военна академия“, „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена Армеец“, „Цариградско шосе“. Единият проект вече е готов, другият ще бъде завършен през август“, обясни Братоев и добави, че очаква в началото на новия програмен период се надява да започне строителството им.

Той каза, че тези 8 км с 8 станции от „Владимир Вазов“ до „Красно село“ , депо в „Земляне“ и 20 метровлака заедно с оборудването на трасето общо е 398 млн. евро, от които 321 млн. евро са европари.

Стана ясно още, че утре Столичният общински съвет ще трябва да реши дали метрото да стига до зала „Арена Армеец“ и до началната станция на лифта в „Симеоново“ със стартиране на процедура по изменение на Общия устройствен план на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай