Петък,

Методи на бъдещето ползват неврохирурзи в Пирогов

От: Редактори -
A
A
A

Нова 3D апаратура в „Пирогов” ще позволява пациентите да бъдат лекувани по съвременен и много по-щадящ начин. Подробности за нея представи проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов” и началник на клиниката по неврохирургия. Лично за него медицинските нововъведения са сбъдната мечта.

„За първи път имах шанса да се докосна до такъв тип апаратура в Белгия, за съжаление, преди повече от 20 години. Когато се върнах в България споделих това, което съм видял, с колегите и те казаха, че това са невъзможни неща и никога няма да ги видим реално работещи, още по-малко в България. Факт е, че няколко години по-късно тези системи дойдоха в страната ни.”, разказа пред нова телевизия проф. Николай Габровски.

Професорът коментира дали все по-осезаемото навлизане на техниката в медицината би довело до изместване на човешкия фактор в професията.

„Медицината в голяма степен остава изкуство. Науката започва да заема все по-голяма територия, но за мен винаги, особено в областта на хирургията, изкуството ще контролира процентите, които правят разликата между добрите и изключително добрите резултати. Факт е, че ние все по-често разчитаме на апаратурата и тя става все по съвършена.”, добави проф. Габровски.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички