Метеоролози сюрпризираха с необичайна прогноза за юли

Силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през юли

Метеоролози сюрпризираха с необичайна прогноза за юли | StandartNews.com

Силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през юли, показва прогнозата на метеоролозите от Meteo Balkans.

Средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма, но ще има и периоди с по-ниски температури от обичайното.

Поради необичайно високите за сезона подпочвени води, следствие от двата дъждовни месеца май и юни, отново през юли ни очакват предпоставки от възможни наводнения и то предимно над Предбалкана, предупреждават синоптиците.

Времето през първото десетдневие на юли

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Температурите ще се понижат и с 3-5 градуса под климатичната норма.

Причина за лошото време е, че Балканите ще попадат под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над България, което се очаква да определя времето над полуострова, но реално вероятността подобни явления да се сбъднат е малка.

Времето през второто десетдневие на юли

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се понижат и ще са между 25-29°C.

След периода на дъждове и гръмотевици ни очаква период на по-хубаво време и отново високи температури. Няма да липсват и изолирани валежи, но те ще са предимно по планините и над Западна България с тенденция явленията да отшумят.

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

Времето през третото десетдневие на юли

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай