Метеоролог със смайваща прогноза за климата в България

Какво ни чака

Метеоролог със смайваща прогноза за климата в България | StandartNews.com

"Може да се каже, че все повече Южна България ще става подобна на Северна Гърция. В Северна България пък се очаква климатът да стане такъв, какъвто преди е бил в Южна. Ще има изместване на климатичните пояси". Такава прогноза направи пред БНР метеорологът Никола Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Подхваща ни голяма жега, но ето кога иде промяна на времето

"Сезонът с характеристики на лято става по-дълъг. Сериозно студен зимен месец не сме имали от доста време. Температурите се повишават в глобален мащаб".

Ако тази тенденция продължи, ще се наблюдават все по-често екстремни метеорологични явления, отбеляза той в предаването "12+3".

"Климатът се променя. Това е проявление на глобалното затопляне".

Петков коментира и продължителните горещи вълни у нас:

"Интересна е продължителността на горещата вълна. И преди сме имали години с 40 градуса. Когато времето се задържи топло твърде дълго, човешкият организъм не може да си отпочине. За нашия регион горещите вълни са нещо нормално, както и интензивните валежи в началото на лятото.

През последните десетилетия в България обаче се наблюдава доста сериозно затопляне, особено през летния сезон. Имаме увеличение на продължителността и интензивността на горещите вълни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай