Местан прави помен с чужда пита

Местан прави помен с чужда пита | StandartNews.com

Преди година Доган му извади жълт картон, но той не си взе поука

Мустафа Карадайъ бе избран за член на председателския съвет на ДПС, който временно оглави движението след отстраняването на Лютви Местан. Той коментира пред агенция ПИК ситуацията в движението.

- Г-н Карадайъ, призовахте Лютви Местан и останалите депутати, които напускат ДПС, да излязат и от Народното събрание. Смятате ли, че те ще се съобразят с настояването ви?

- Познавайки правилника на Народното събрание, мога да кажа, че няма по какъв начин Местан и останалите да бъдат задължени да напуснат парламента. Но като се има предвид системата на избори в България, се гласува за политически партии и предложени от тях партийни листи. От тази гледна точка всеки народен представител, който има желание да е независим и който вече не е част от партията, от чиито листи е избиран, той пак има шанс да остане в парламента - като се яви на избори с друга политическа сила. Но след като вече не споделя ценностите на партията, от която е избран, би било редно да не подменя вота на избирателите, които са гласували за политическата сила, която го е издигнала. Това е принципната картина.

Години наред симпатизантите на ДПС гласуват за партийните листи. От тази гледна точка смятам, че и в по-задните места на листите има достатъчно достойни хора, които олицетворяват партията и по този начин са допринасяли за по-високите изборни резултати. Нормално е Местан и останалите, които напуснаха партията, да напуснат и парламента, ако имат достойнство.

- Как си обяснявате поведението на Местан, който вчера се появи с турски дипломати на събитията в Могиляне, но обърна гръб на възпоменателното събиране за жертвите от "възродителния процес"?

- Вече 25 г. ДПС със своите структури на местно и на общинско ниво организира мероприятия, в това число и възпоменателни митинги за жертвите на "възродителния процес". От тази гледна точка, на организирано мероприятие на ДПС, да се възползват други хора е недостойна постъпка. Въпросните хора постъпват като в поговорката - "С чужда пита помен прави".
Всички ние видяхме, че нашите избиратели са достатъчно търпеливи и не отговориха на провокациите, за да няма напрежение. А дали хората, които напуснаха ДПС, осъзнават действията си или не, то това си е за тяхна сметка.

- Стана ясно, че Лютви Местан се е срещнал тайно с турския премиер Давутоглу в резиденция "Бояна" на 15 декември.

Това ли преля чашата на търпението на Ахмед Доган, който само два дни по-късно го разкритикува пред елита на ДПС?

- От самото си създаване ДПС е доказала, че е националноотговорна партия, независимо от етикетите, които ни лепяха. На вашия конкретен въпрос за изключването на г-н Лютви Местан, по-скоро причините са комплексни.

- Защо?

- Защото на миналогодишното новогодишно тържество медиите бяха оценили, че в своето изказване г-н Доган е показал жълт картон на г-н Местан. В края на всяка година ние правим равносметка и очертаваме рамка на бъдещите ни действия. Нормално е да прозвучат и политически изказвания. В края на 2014 г. прозвуча критика към г-н Местан. От него се очакваше да коригира политическото си поведение. Но вместо това за тази една година той задълбочи тези процеси, вместо да се поправи.

- С кои критики на Доган не се съобрази Местан?

- Една от забележките към него беше неспазването на устава и опитите за подмяна на взимането на решения. Една част от решенията се взимаха еднолично, а може би някои от тях бяха за лична употреба, което в ДПС не е ценност. В ДПС ценност е колективната работа и функционирането на колективното тяло на базата на екипната работа на всички свои органи. Това е едно сериозно нарушение. Ние сме длъжни да спазваме екипния принцип.

- В своята реч Ахмед Доган каза, че нерадостната съдба на Местан ще бъде последвана и от всеки друг, който си позволи да застане срещу националните интереси. Как тълкувате думите му?

- Защитата на националните интереси е основна ценност на ДПС още от самото му създаване. Спрямо всеки, който по един или друг начин си е позволявал да нарушава тази ценност, са се взимали мерки. И друг път се е стигало до изключване заради нарушението на този принцип.

Случи се и нещо странно на организираните от ДПС мероприятия вчера. Както вие казахте, Местан и колегите му присъстваха там с чужди дипломати. Нещо повече - Местан сподели, че е бил в посолство на чужда държава, забележете, за да осигури личната си сигурност. Доколкото аз знам, Местан е пристигнал там с кола и гардове на НСО. Смятам, че нашата държава има достатъчно ресурс, за да осигури сигурността на всеки свой гражданин, включително и на политиците. В ситуацията с Местан се получава оксиморон - службите да осигуряват сигурността му в чуждо посолство. Не мога да разбера подобно нещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай