Мерудии от магерницата. Бобът, който се помни до живот

Отец Адриан е запазил стила на готвене от родното си Банско

Мерудии от магерницата. Бобът, който се помни до живот | StandartNews.com
  • Отец Адриан е запазил стила на готвене от родното си Банско

 

Той е магерът на манастира. Така обича да се представя монахът Адриан от скита "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол, близо до град Земен. Това е исихастирио  - място за усилени молитви, пост и покаяние на Църногорската света обител над с. Гигинци. Отец Адриан е част от Църногорското братсво. Дошъл е в манастира още когато духовното средище  беше в разруха и запустение  и е сред първите, работили по неговото възстановяване. Който го познава от онова време си спомня, че и тогава в старите и негодни за обитаване манастирски сгради той въртеше черпака. Някои още от тогава помнят неговия манастирски боб със запръжка.

През последните години е в скита, където всеки ден готви за неговите населници. Готви и когато там се събират за големите църковни празници монаси и монахини от манастирите в Краището, което освен Земенско, включва и Брезнишко, и Трънско.   

Своите кулинарни способности е показвал и по телевизията с участието си в различни телевизионни формати за готварство.  Негови продукти се продават и в манастирския магазин под  формата на  домашни консерви.  Бурканите с лютивка, лютеница и мариновани корнишони са брандирани със собствен етикет с негова снимка. Прави в бурканчета и сирене в зехтин с билки. Това е начин да се подпомага манастирския бюджет.

"Не помня кога съм готвил за първи, но трябва да е било още като дете в родното ми Банско", казва магерът. Учил се да готви от татко си. Майка му също приготвяла манджи  за семейството, но майсторът бил бащата и  от него отец Адриан се научил да направи вкусно ястие с малко продукти. Предлага за пример рецепта за прясно зеле с праз. Чубрицата според него е подправка за всичко.Особено, когато е произведена от неговата майка.  Слага я даже в баницата с кашкавал. Обича да има в сготвеното и малко лютичко, но внимава, че напоследък все повече са хората с чувствителни стомаси.  Всеки готвач малко или много запазва стилът на готвене от родния си край. Така  е в светогорските манастири. Така е и с с отец Адриан, който е от Пирина. Но самобитността на неговите ястия се определя и от това, че се правят в манастирската магерница, където  витаят молитвата и любовта към Бога и ближния.

 

 

 

Боб по манастирски със запръжка

Продукти:

боб - 1 кг

лук - 3-4 средно големи  глави

моркови - 4 броя, не много едри

чушки - 3 броя

домати - пресни - 2 бр. или от консерва - половин буркан. Най-добре е домашно приготвена "салца"

брашно - 4 супени лъжици

червен пипер - 2 с.л.

олио - 2 к.ч.

сол

джоджен - 2 с.л., сух и китка пресен

чубрика

Приготвяне: Накисваме боба от вечерта. На сутринта го изплакваме и го варим в  студена вода докато кипне. Изчакваме да поври 5-10 минути и сменяме водата с нова, като изплакваме зърната. Докато бобът се вари, нарязваме на дребно морковите  и чушките и ги прибавяме в  тенджерата 10-15  минути преди бобът да е напълно сварен. 

В тиган правим  запръжката - в загрятото олио  запържваме нарязания лук до омекване, посипваме с брашното и продължаваме да пържим. Ако е необходимо, може да добавим малко олио.

Добавяме доматите и след още  2-3 минути поръсваме с червения пипер, като  само го разбъркваме.

С черпак сипваме от течността на сварения боб и бъркваме до получаване на еднородна каша.  Смесваме запръжката със сварения боб, слагаме сол на вкус,  джоджена и чубрицата. 

Варим още 10-15 минути. Количеството вода зависи от желанието ни колко гъсто искаме да е ястието.

Така се приготвя  боб и когато се раздава благословено ястие (курбан) в дни,  отредени от Църквата като постни.

Обикновено бобът се изяжда още същия ден когато е е приготвен, но ако случайно остане и за другия ден, то със сигурност, след като е престоял, е много по-вкусен.

 

Прясно зеле с праз

Продукти: зеле - 1 средно голяма  зелка

праз - 2-3 не много едри стръка

олио

сол на вкус

копър или магданоз, може и чубрика

Приготвяне: Почистваме зелето и го нарязваме на ленти  с ширина  около 1 см.  Обелваме праза  и го  нарязваме  на полумесеци.

Загряваме олиото  в тенджера и задушваме нарязания праз до омекване. Добавяме  прясното зеле, претрито с малко сол. Задушаваме го, докато  намали обема си и наливаме две-три чаши вода, така че да покрие зелето и праза.

Оставяме да се вари  на умерен огън до готовност. Може да се сервира и студено, подправено със ситно нарязан копър или магданоз. Можи и поръсено с чубрица.  Към него ще отива печена люта чушка.

Ястието се отличава с минималния брой продукти.

 

Клин чорба

Продукти:

праз - 3 средно  големи стръка

картофи - 3 бр.

ориз - 1 непълна догоре чаена чаша

моркови - 1 бр. - може и от суровата туршия

кисело зеле - 1 к.ч., наситнено

зелев сок - около половин литър

олио - 3 с.л.

сол - на вкус

чубрица - на вкус

сухи чушки  - една люта и една нелюта

Приготвяне: Изчистваме и нарязваме на дребно праза,  морковите, картофите и киселото зеле.  В тенджера загряваме олиото и задушаваме праза под капак, докато омекне. Добавяме едно след друго морковите,  накълцаното зеле и  картофите, като също ги  задушаваме за кратко. Изсипваме измития ориз, прибавяме вода  и сока от киселото зеле и оставяме да ври на умерен  огън за 40 минути. Овкусяваме с  чубрица. Нагряваме сухите чушки, така че да станат чупливи и ги натрошаваме на дребно в чорбата. За предпочитане без семето.

 

Парени червени чушки

Продукти:

чушки - 5 кг - може и да не са много месести

За маринатата:

сол - 1 чаена чаша

захар - 1   чаена чаша

оцет - 700 млл

олио - половин литър

вода - половин литър

подправки - по вкус

аспирин - като консервант

Приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и по възможност от семето до максимум. Ако салатата е за бърза консумация, чушките може да бъдат нарязани на парчета. Подреждаме чушките в дълбок глинен съд - връчва за съхранение на туршия. Кипваме маринатата и след като се убедим, че солта и захарта са се разтворили напълно, заливаме чушките и ги притискаме с капак и тежест, така че да потънат в марината. След 12 часа са готови за ядене. Ако не разполагаме  с удобен глинен съд, можем да попарим чушките в друг удобен съд, да престоят в него и след това да ги напълним в буркани, които може да бъдат стерилизирани или да се сложат във всеки буркан по 2 счукани на прах аспирина, без да бъдат варени. Чушките могат на порции да се пускат във врящата марината за секунди, но така има риск те да омекнат.  Може да се направи и подправка от нарязани на  дребно магданоз и чесън, но тази подправка е по-вкусна като се добавя сурова в парените чушки. 

 

Шарена туршия

Зеленчуци: карфиол,  моркови, корнишони, зелени домати,  червена чушка - капия или камби, зеле - общо 5 кг и един стрък целина с листата

За маринатата за това количество зеленчуци:

сол - 200 гр.

захар или мед - 600 гр.

олио - 600 млл.

винен оцет - 700 млл.

черен пипер, бахар  и натриев бензоат - от всяко по 5 гр.

Приготвяне: Измиваме добре избраните зеленчуци. Може да ги накиснем за кратко в подходящ съд с вода, в която е разтворена сода за хляб. (На 10 л. вода - едно пакетче сода) Така зеленчуците светват. Почистваме ги и ги нарязваме на едри парчета.  Разбъркваме ги и ги изсипваме в подходящ съд - най-добре е това да е бидон с широк отвор.  Размесваме  добре всички съставки на маринатата като внимаваме добре да се разтопят захарта и солта и заливаме зеленчуците. Туршията се разбърква внимателно всеки ден  поне по веднъж в продължение на седмица, но още след 2-3 дни тя е готова  за консумация. 

Предложената в рецептата доза е незначителна за апетита, с който се консумира този вид зимнина, затова в манастира обикновено се набавят поне по 5 кг от всички видове зеленчуци и в зависимост от количеството се прави и марината за заливането им. Обикновено тази туршия с олио свършва преди Рождественския пост.

 

Лютивка

Продукти: люти чушки Шипка - половин килограм

копър - една връзка

чесън - 1-2 глави

сол, олио и оцет на вкус

Приготвяне: Печем чушките на не много силен огън. Почистваме ги от люспите и дръжките. Почистваме чесъна и копъра. Всичко това се смила на паста и се подправя с олиото, солта и оцета. Ако искаме да запазим тази разядка за по-дълго време, пълним я в малки бурканчета, които стерилизираме за около 5 минути.

От всички домашни консерви на отец Адриан, това е най-търсеният  продукт в манастирския магазин.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай