Медицински сестри попарени в заплатите. Търси се виновникът

Увеличението на възнагражденията им било с 250 вместо с 360 лв. заради сбъркани щатни бройки

Медицински сестри попарени в заплатите. Търси се виновникът | StandartNews.com

Медицинските сестри от Спешната помощ в Бургас получили по-ниско от предвиденото увеличение на заплатите през 2023 г. В резултат на това те са протестирали пред министъра на здравеопазването, пише Флагман.бг. Това твърди бургаският депутат Димитър Найденов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Той е отправил въпрос по темата до сегашния здравен министър Христо Хинков по реда на парламентарния контрол. Найденов посочва, че с постановление на Министерския съвет (МС) от 20 декември 2022 г. са били отпуснати допълнителни средства по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“, като те били предвидени за фонд „Заплати“.

Разчетите били увеличението да е с 600 лв. за лекарите, 400 лв. за лекарски асистенти и фалдшери, 360 лв. за медицински сестри и акушерки и т.н. С писмо от 21 декември 2022 г. на тогавашния служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев до директорите на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) били дадени указания за незабавни действия за вдигането на заплатите, считано от 1 декември 2022 г. Директорът на ЦСМП-Бургас не се съобразява с указанията и от 1 януари 2023 г. отпуска увеличение на заплатите на медицинските сестри в размер на 250 лв., а не с посочените 360 лв., т.е. със 110 лв. по-малко. Медицинските сестри към ЦСМП-Бургас реагират на разликата във възнагражденията си с колективно обръщение до министъра на здравеопазването с вх.№94-473/10.02.2023 г., пише Димитър Найденов. В отговор на колективното запитване Асен Меджидиев свиква среща. Тя се е състояла на 24 февруари 2023 г. в аулата на УМБАЛ-Бургас. На срещата са присъствали медицинските сестри, синдикалист, д-р Паздеров – директор на РЗИ-Бургас, и д-р Асен Кърджиев – директор на ЦСМП-Бургас. Министър Меджидиев разяснил, че съвместно с финансовия отдел към Министерството на здравеопазването е направена проверка по случая. Установена е административна грешка от страна на ръководството на ЦСМП-Бургас, като е изпратена (умишлено или не) по-малка бройка на щата на медицинските сестри. Д-р А. Меджидиев заявява, че очаква да бъде намерен виновникът и да му бъде наложена административна санкция.

Към днешна дата нещата продължават да са същите, като медицинските сестри не получават обявеното увеличение на възнагражденията си, пише Димитър Найденов до настоящия министър Хинков и пита: Извършена ли е проверка на случая, установен ли е нарушителят, има ли наложени санкции и коригирана ли е грешката в щата на медицинските сестри, заложен в бюджет 2023 г. Депутатът е отправил въпроса си към министъра на 12 юли. Планираната дата за отговор пък е била 24 юли. До момента обаче такъв не е получен, сочи справка в сайта на Народното събрание. Пред „Флагман“ Димитър Найденов обяви, че потвърждава написаното във въпроса си до Христо Хинков, както и че очаква отговора на министъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай