Мъдреците на България се събират за Деня на будителите

Представят новата книга от поредицата "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов"

Мъдреците на България се събират за Деня на будителите | StandartNews.com
  • Представят новата книга от поредицата "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов"


Мъдреците на България се събират в арт залата на хотел "Анел", за да почетат Деня на народните будители. На тържеството, което ще се състои на 2 ноември, понеделник, от 18 ч. в арт залата на  хотела (бул."Тодор Александров"-14) слово ще бъдат представени поредицата "Дълг и чест" и патриотичният календар на художника Васил Горанов.
Учени, писатели, художници, музиканти, театрали, дейци на културата и много почитатели на книгата ще изразят почитта си към народните будители. Тържествената вечер се организира от БАН, Съюза на българските писатели и издателство "Захарий Стоянов". Слово за Деня на народните будители ще произнесе акад. Антон Дончев. Премиера ще има  книгата на Боян Ангелов "Марин Дринов", с която авторът - поет и философ, ни предлага  необикновена среща с един от духовните стълбове на Българското възраждане - един от създателите на българското книжовно дружество, учен, историк, философ, публицист и ярка обществена фигура, истински будител. Това е най-новото издание в поредицата "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов.
На тържествената вечер ще бъде представена и цялата поредица "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов". "Дълг и чест" са свещените думи, гравирани по сабите на храбрите български кавалеристи на генерал Иван Колев, донесли слава на родината. Поредицата включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители. В поредицата досега са излезли трийсетина книги, сред които и за будителите Първоучителят Методий, Климент Охридски, Презвитер Козма, Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Георги С. Раковски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов и др. Сред авторите на книгите от поредицата са изтъкнати учени и писатели като  Захарий Стоянов, Симеон Радев, Пейо К. Яворов,  акад. Димитър Ангелов, акад. Димитър Косев, проф. Велчо Велчев, проф. Зина Маркова,  проф. Рашо Рашев, проф. Божидар Димитров,  акад .Антон Дончев, акад. Васил Гюзелев, проф. Симеон Янев, проф. Илия Тодев, проф. Илия Илиев, проф. Ана Стойкова, проф. Николай Овчаров, Стоян Райчевски, Милен Куманов, Благовеста Касабова, Петя Цолова, доц. Георги Николов  и др.
Васил Горанов е автор на портретите на цялата поредица "Дълг и чест", както и на художественото оформление на изданията. Неговият Патриотичен календар за 2021 г. разкрива "Историческият романтизъм на Васил Горанов". Както подчертава чл. кор. Иван Гранитски Васил Горанов е художникът, който в най-ярка степен продължава славната, благородна и плодотворна наша традиция на историческата живопис. Патриотичният календар за 2021 г. илюстрира блестящото съчетание на историческия романтизъм с проникновения психологизъм, който владее Васил Горанов при пресъздаването на знакови събития и личности от Отечествената история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай