Петък,

Мъчи ни пост-ковид синдром. Какви са симптомите?

От: Агенция Стандарт -
785
Мъчи ни пост-ковид синдром. Какви са симптомите?
A
A
A

Излекуваните от коронавирус българи са близо 400 хиляди. Според медици хиляди са страдащите от така нареченият пост-ковид синдром. Статистика обаче няма. Ясен мсеханизъм за лечение - също липсва.

Част от симптомите на Ковид при Лора Йончева са били кашлица, умора и загуба на обонянието.

„Изчаках да мине активният период на Ковид - месец, но се надявах симптомите да отшумят. Част от тях останаха“, сподели Лора Йончева пред bTV.

Шест месеца по-късно усеща умора, затруднения в дишането и проблеми с обонянието.

„Имам бисквити с кокос, но не усещам. Както и гризини с риган, но и тях не ги усещам. Усещам само някои силни миризми, като евкалипт, мента“, допълни Лора.

Сред останалите пост-ковид усложнения са кашлица, мускулни и ставни болки, развиват се и психологически, неврологични и сърдечни проблеми.

„Горе долу 20-30 процента от хората, които са пролежали в болница с Ковид, развиват до различна степен различни усложнения“, обясни д-р Рада Прокопова.

В практиката д-р Прокопова най-често вижда проблеми с кръвното налягане и пулса, както и различни тромбози.

„Ние като бивше коронавирусно отделение, сега Кардиология, си прибираме пациентите, които излекувахме“, казва д-р Прокопова.

От здравното министерство казаха, че вече е създадена клинична пътека за рехабилитация и физикална терапия след Ковид-19. Тази пътека обаче още не е действаща, защото не е подписан анекс между Лекарския съюз и Здравната каса.Според лекарите обаче в този си вид обаче тя не покрива всички усложнения, а НЗОК иска да се изработи цялостен алгоритъм за лечение.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички