Майката, изхвърлила дете от кола, проговори. Каква е нейната версия

Окръжният съд в Бургас освободи срещу подписка 49-годишната Ваня Янакиева от Царево

Майката, изхвърлила дете от кола, проговори. Каква е нейната версия | StandartNews.com

Окръжният съд в Бургас освободи срещу подписка 49-годишната Ваня Янакиева от Царево, която е обвинена, че е изхвърлила от колата си 8-годишния си син Божидар. Инцидентът е от 1 август, но той беше отразен в полицейския бюлетин едва днес. С решение на Районния съд в Царево Янакиева, която работи като хигиенистка в сградата на общината в морския град, е била задържана.

ВИЖ ОЩЕ: Брутално! Майка направи нещо непростимо с детето си

На излизане на съдебната зала Ваня заяви, че е невинна. „Това, в което съм обвинена, не е истина. Аз обичам децата си и винаги съм се старала те да са добре. Никого не съм изхвърляла - нито едно от децата си. Нито съм ги пребивала. Нито имат рани, с което да се доказва, че аз съм направила нещо", заяви жената, предаде БГНЕС.

Тя има своя версия за случая от 1 август, когато се твърди, че е изхвърлила сина си от колата. „Голямото дете изрита в коремчето по-малкото. Спряхме колата, изкарах момчето от страната на банкета и говорих с него. Помолих го да се извини на Ани, защото непрекъснато я тормози", разказа своята версия майката.

По думите ѝ децата са малтретирани от бащата, срещу когото има заведено дело за блудство.

На пострадалото момченце е извършен разпит в „синя стая” в присъствието на квалифицирани психолози, съдия от Районен съд – Бургас и особен представител. Бързото производство е обединено с друго досъдебно производство срещу същата жена, образувано във връзка с подаден сигнал за това, че през неустановен период от време тази година Янакиева е оставила без надзор и грижа двете си малолетни деца - на 5 и 8 години. 

По думите на директора на служба „Социално подпомагане” в Царево Златка Вълчева децата са подлагани на насилие от страна на майката. Социалните смятат, че няма опасност децата да останат при бащата, където са в момента, въпреки сигналите за насилие към тях от негова страна. „Не няма опасност за тях, тъй като се наблюдават от Отдела за закрила на детето. Бащата е изявил желание да се грижи за тях”, каза Вълчева.На друго мнение е адвокатът на майката - Недялка Божилова- Арабова. Тя е категорична, че институциите трябва да се намесят и тези деца да бъдат настанени – „дали ще е в приемно семейство, дали ще е в някаква независима институция - някъде, което да бъдат защитени от този мъж, съответно и да не бъде обвинявана майката, че прави с тях каквото и да е. Тези деца са манипулирани. Това го казват и социалните работници”, каза защитникът на майката.

Според адвокат Божилова-Арабова проблемите започнали след като Ваня се развела с бившия си съпруг, който е осиновител на децата. Срещу него има висящи дела за блудство с тези деца, е едно наказателно дело и две висящи за домашно насилие. Защитата смята, че подаденият сигнал спрямо 49-годишната жена, е отмъщение заради нейните жалби за домашно насилие.

Делото се наблюдава от Районната прокуратура Бургас, но оттам отказаха коментар. Социалните служби в Царево обясниха,че веднага след инцидента детето е разпитано в т. нар „Синя стая” в присъствието на психолози и специалисти. Съдът в Бургас замени ареста на жената с мярка „подписка” с мотив, че опасенията за системно малтретиране на децата от нея са силно преувеличени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай