Мая Дългъчева е носител на наградата „Петя Караколева”

Мая Дългъчева е носител на наградата „Петя Караколева” | StandartNews.com

Кърджали. Мая Дългъчева стана тазгодишния носител на Националната литературна награда „Петя Караколева". Журито единодушно гласува за авторката и нейната книга „Приказки от Оная гора". „Приказките, стиховете, песните, куклените пиеси, мюзикълите на Мая Дългъчева отдавна напуснаха пределите на България и се издават и изпълняват на все повече европейски езици, а по стилистика и дълбочина и двете с Петя Караколева пренасят през времето приказността и мъдростта на „Малкият принц", любим и на възрастни, и на деца", подчерта известният поет и издател поетът Петър Анастасов, председател на журито.

„За девета година продължава конкурса и няма да бъде пресилено да кажа, че Кърджали се превръща в притегателен център за съвременните български писатели и поети, които пишат за деца", каза на церемонията зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова, която връчи статуетката, изработена от кърджалийския художник Емил Пенчев.

„За мен наградата е още една вълшебна среща с Петя Караколева, която, за съжаление, откриваме едва след смъртта й. Търсете нейните невероятни романи-приказки", сподели Мая Дългъчева и дари паричния израз на своята награда, за да помогне за издаването на романа на П. Караколева „Къщата сутрин". Книгата „Приказки от Оная гора", спечелила националния конкурс е илюстрирана от Петър Станимиров – художникът, работил в екип с Петя. Мая Дългъчева е автор на няколко стихосбирки за възрастни и деца, също на редица куклени пиеси и мюзикъли за деца. По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Носител е на различни престижни национални награди. От две години работи в Мюнхен като преподавател в училищата "Монтесори".

Досегашни лауреати на Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов, Николай Милчев, Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич и Румяна Капинчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай