Масаж на ходилата гони всяка болка

Рефлексотерапията сваля кръвното, помага при кисти и дископатия

Масаж на ходилата гони всяка болка | StandartNews.com

Възможно ли е с масаж на ходилата да бъде открит и дори преборен здравословен проблем? Рефлексотерапията е именно такъв алтернативен метод за диагностика и лечение. Какво представлява тази терапия и какви са ползите за здравето ни от нея - пред "Стандарт" разказва кинезитерапевтът Стефан Козарев.

"Под рефлексотерапия не трябва да разбираме обикновен масаж на ходилата и "намачкването" им за няколко минути", категоричен е кинезитерапевтът Стефан Козарев. При нея основополагащо е схващането, че органите, жлезите и системите в тялото ни са проектирани върху зони или рефлексни точки по нашите стъпала. "Затова с масажиране на тези точки се въздейства върху съответстващите им вътрешни органи, като става дума за рефлекторно, а не директно повлияване", уточнява кинезитерапевтът. По думите му, именно в това се крие основното преимущество на терапията. "В редица случаи директното въздействие върху органите е дори невъзможно, особено в остър етап на дадено заболяване, например при дискови хернии - при тях има много силен болков синдром. Но с работа по ходилата по рефлекторен път се въздейства и болката постепенно отшумява, пояснява Козарев.

Зоновата терапия по ходилата се гради на специална система, която определя локализацията на рефлекторните зони, методите на въздействие, както и терапевтичните ефекти. Кинезитерапевтът дори провежда курсове за запознаване на пациентите с тази методика. "Според системата големият пръст на крака ни например е свързан с главата, храносмилателната система - със средата на ходилото откъм петата, вътрешният ръб на стъпалото отговаря на гръбначния стълб, нечифтните органи са представени в съответното ходило -

далакът и сърцето са в лявото

черният дроб - в дясното, а чифтните органи като бъбреци и бял дроб имат точки и в двете ходила", обяснява Козарев. Зоновата терапия на стъпалата може да се прилага и на здрави, и на болни. Ако не целим разрешаване на конкретен проблем, се прави за общо въздействие на всички зони и тонизиране на организма. В този случай масажът трае до 40 минути и не е болезнен, а дори приятен. "Ще се чувствате свежи и тонизирани след процедурата", уверява Козарев.

"При тази терапия се получава информация къде има болков синдром и това е своеобразна диагностика на здравословен проблем при определен орган. Важно е да се знае обаче, че болезненото усещане в дадена зона на ходилото при масажа невинаги означава, че съответстващият на нея орган е заболял. Например, ако болката е в зоната на бъбреците, че имаме бъбречно заболяване. Болката служи само за ориентация, за да се установи в кой орган е проблемът", разяснява Козарев. При наличие на заболяване рефлексотерапията вече лекува. "Насочвам се към определени точки на ходилата, обработвам ги за по-дълго време с различна сила и честота, с различно времетраене на отделните процедури", обяснява кинезитерапевтът. По думите му обаче тогава масажът е болезнен и трае, докато се стигне пикът на болката на пациента, а процедурите трябва да се правят до пълното й отшумяване. "Когато има болест, болката е интензивна и остра, а

след изцелението е тъпа

предизвикана от самия натиск. С течение на процедурите болката винаги рязко намалява и това е индикатор за разрешаването на здравословния проблем", категоричен е Козарев. По думите му хората първоначално са скептични, че с масаж на ходилата ще забравят за болестта си, но впоследствие се убеждават в ефекта. Рефлексотерапията може да се прилага самостоятелно и като съпътстваща терапия. Има положителен ефект при проблеми с опорно-двигателния апарат, увреди на гръбначния стълб, на междупрешленните хрущяли, при смущения в дихателната, храносмилателната и пикочно-половата системи, главоболие, стрес, нервно-агресивни състояния

запек, диария, гастрит, язва, цистит

кисти, инфекциозни заболявания. "При болки в кръста от нервновъзпалителен произход ефектът е най-бърз и видим. Високо кръвно също се повлиява, особено т.нар. есенциална хипертония, когато човек има високо кръвно, а органите му са здрави", допълва Козарев. Най-често за изцеление при него идват пациенти с проблеми на опорно-двигателния апарат - с болки в кръста, гърба, ставите, със схванатост, възпалени нерви, ишиас, дископатии. Но рефелексотерапията е успешна и при хроничен запек. "Помогнах на възрастен пациент с този проблем, който се повлияваше директно от самите процедури. Шегуваше се, че идва, за да му направя терапия и да отиде до тоалетната", разказва кинезитерапевтът.

Броят на нужните ни процедури за избавяне от болежките е индивидуален и зависи от конкретното заболяване. Но е възможно главоболието да премине и с една, уточнява Козарев. По думите му, рефлексотерапията може да се прилага и на малки, и на големи, но не се препоръчва за деца под 5 г., защото енергийната система на човек се изгражда до 5-ата годишнина.

Процедурата започва с дезинфекция на ходилата - изтриват се с влажна кърпа и се мажат с дезинфектант, след което се нанася растително масажно масло от гроздови семки, бадем или чист зехтин с ароматична комбинация. "Човек с добре поддържани крака се грижи добре за цялото си тяло. Много хора обаче пренебрегват грижата за стъпалата си - носят неудобни обувки и не ги поддържат", категоричен е кинезитерапевтът. Той признава, че рефлексотерапията не е панацея, но и не бива да се подценява, а ако се запознаем с този метод, може да си го прилагаме и сами. "В днешно време хората постоянно се "блъскаме" с хапчета за какво ли не, а е добре да познаваме повече варианти за алтернативно и безвредно лечение като рефлексотерапията, което само може да ни помогне, но не и да ни навреди", категоричен е Козарев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай