Мартин Димитров с голямо разкритие за тока и газа. Изненадата

Цените на тока у нас са най-ниски в ЕС

Мартин Димитров с голямо разкритие за тока и газа. Изненадата | StandartNews.com

“2% увеличение на тока за София и региона, 3% за другите места, при това развитие на ситуацията, това е най-ниското за целия ЕС. В такава ситуация на кризи и на война е добре”. Това коментира Мартин Димитров от “Демократична България” в предаването “Още от деня” в БНТ по повод обявеното от КЕВР увеличение в цените на тока.

“Обещахме диференцирано ДДС за парното, което да стане 9%, в момента е 20%, това ще компенсира част от нарастването. Крайното увеличение ще бъде по-малко като въведем диференцираното ДДС, което сме обещали”. Така той коментира по-високите цени за парно, които КЕВР съобщи по-рано днес.

70% от парното е газ. Алтернативните доставки се очакват да бъдат по-ниски от цените на "Газпром", обаче и цената на "Газпром" много поскъпна, обясни Димитров.

“Дори да бяхме останали на руски газ, сега щеше да има подобно увеличение на цените. Има световна тенденция за поскъпване на газа и ние не можем да избягаме от нея. Виновна е войната, заради нея има огромно поскъпване на газа”, допълни още депутатът от “Демократична България”.

Той каза също така, че тепърва ще се оценява работата на КЕВР у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай