Маршове и молитва за 150 години от смъртта на Васил Левски

Русенци почетоха масово паметта на Апостола

Маршове и молитва за 150 години от смъртта на Васил Левски | StandartNews.com

150-ата годишнина от обесването на Васил Левски бе отбелязана днес пред паметника на героя в Парка на възрожденците. Церемонията е съвместна инициатива на Община Русе и Областната администрация.„Много герои са се жертвали за свободата ни, но Левски остава символ, защото той поставя една основна цел в умовете и сърцата на хората – тази за свобода и обединение на българите“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков.

Общинският духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев изпълни тържествени маршове, под чиито звуци се строиха почетният караул и Младежкият гвардейски отряд. Венци в знак на почит към Апостола бяха положени от кмета Пенчо Милков, от името на областния управител Анатоли Станев, Общински съвет - Русе, както и от представителите на политически партии и граждани.

14-годишната Михаела Борисова и 12-годишният Константин Борисов от Детска театрална работилничка към Общинския детски център за култура и изкуство с художествен ръководител Йоланда Димова изпълниха съответно „Обесването на Васил Левски“ и „Песен за Апостола“.Заупокойна молитва в памет на героя и благодарствен молебен бяха отслужени от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викария на Русенския митрополит и свещеници от Русенската Света митрополия.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.Припомняме, че след решение на Общинския съвет по култура към Община Русе, бе определено церемонията, почитаща гибелта на Васил Левски, да се отбелязва на 18-и февруари, вместо на 19-и, както бе досега.

Датата е потвърдена от историците, като на тази дата се провеждат церемонии и в други градове на България, включително и в родния на Апостола – Карлово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай