Мария Габриел с ключова среща след визитата й в Америка

Постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит разговаря с вицепремиера

Мария Габриел с ключова среща след визитата й в Америка | StandartNews.com

Заместник-министър председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в Министерството на външните работи (МВнР) с постоянния представител на САЩ в НАТО посланик Джулиан Смит.

Това съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Посланик Смит е заемала длъжността заместник-съветник по националната сигурност към офиса на вицепрезидента Джо Байдън в администрацията на президента Барак Обама.

Във фокуса на разговорите бяха поставени темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна. И двете изразиха подкрепата си за Израел и категорично осъдиха терористичните действия на „Хамас“.

Тема на разговора бяха и решенията взети на Срещата на върха във Вилнюс.

Обсъдено бе важното значение на киберсигурността и борбата с дезинформацията.

Вицепремиерът Мария Габриел акцентира на подписания Меморандум за разбирателство между България и САЩ, чрез който се засилва сътрудничеството за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

Документът осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа.

Сред другите дискутирани теми бяха иновационният фонд на НАТО и възможностите за взаимодействие с инициативата „Три морета“, както и предстоящата среща на външните министри на страните, членки на НАТО.

„Сътрудничество, устойчивост, споделяне на опит – това са посланията от днешната среща. Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Постоянният представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит се срещна също с президента Румен Радев и с министъра на отбраната Тодор Тагарев. Тя участва в Международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“, организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, която се проведе вчера в Централния военен клуб в столицата.

Признателни сме за това, което България направи за Украйна, заяви Смит на конференцията и подчерта, че на фона на комплексната среда за сигурност САЩ ще продължи подкрепата си към Украйна, но и ще осигури подкрепа на Израел.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай