Мария Габриел с иновативен цифров портал за младите

Те имат възможност да споделят визията си за бъдещето на Европа, каза българският еврокомисар

Мария Габриел с иновативен цифров портал за младите | StandartNews.com

Българският еврокомисар Мария Габриел откри днес в Кипър „Форум за демокрация“ заедно с председателя на Камарата на представителите Анита Деметриу. Това е водещото събитие в страната посветено на Европейската година на младежта. Участие взеха също комисарят по гражданските въпроси на Кипър Панайотис Сендонас и министърът на образованието, културата и младежта Продромос Продрому. Мащабната проява обедини политици,  младежки организации, социални партньори, гражданското общество в дебат за активното включване на младите в демократичния живот и политическите процеси.  

„Изслушване, включване, подкрепа – това са ключовите думи определящи духа на Европейската година на младежта 2022. Годината е посветена на младите хора с цел те да споделят идеите си за бъдещето, дефинират общи инициативи и участват в тяхната реализация. Младите хора имат все по-активна роля в обществото. Последното проучване на Евробарометър показва нарастващата им ангажираност - 58 % от младежите са участвали в младежки организации през последните 12 месеца. Това е 17% повече спрямо последното проучване през 2019г. Вълнуват ги мирът, международното сътрудничество, образованието, здравето, околната среда. С помощта на младите хора може да постигнем повече и по-добри резултати по тези теми“, заяви Мария Габриел.

Според изнесените данни 72% от младежите споделят очакването лицата, вземащи решения, да се вслушват в по-голяма степен в техните искания и предприемат конкретни действия. Това е целта и на новата инициатива на българския еврокомисар – онлайн платформата „Изрази мнението си“. Тя ще даде възможност на всеки млад европеец да запише визията си за Европа, в която иска да живее.  „Чрез иновативната платформа можем да чуем гласовете на младежите в цяла Европа. Искаме да дадем възможност на всеки млад европеец да сподели мнението си, визията си за устойчиво, мирно и демократично бъдеще“, отбеляза Мария Габриел.  

Младите хора са двигател на иновациите в Европа. Европейската наука има нужда от тяхното творчество и новаторство. Комисар Габриел посети също Кипърската фондация за научни изследвания и иновации, където се намират суперкомпютъра CyTera, мобилната лаборатория за археология STARLab и институтът за безпилотна авиация. Работното й посещение завърши със среща с представители на кипърската иновационна екосистема в сферата на културата, медиите и творчеството.  

Линк към платформата „Изрази мнението си“: European Year of Youth (youthvoices.eu)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай