Мария Габриел с голяма новина за безплатните билети за младежи в ЕС

Новост е присъединяването на шест допълнителни държави към DiscoverEU

Мария Габриел с голяма новина за безплатните билети за младежи в ЕС | StandartNews.com

От тази година още повече млади хора от Европейския съюз ще могат свободно да се движат из Европа, да опознават континента и да общуват помежду си в името на своето и това на страните си бъдеще. Това стана ясно от съвместна пресконференция в Страсбург на председателя на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Sabine Verheyen и българския еврокомисар Мария Габриел.

На събитието комисар Габриел сподели новостите по програма DiscoverEU за 2022 година. DiscoverEU предоставя възможност на младежите от държавите членки на Европейския съюз да пътуват безплатно в Европа, да изследват нейното разнообразие, да изучават европейското културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент.

„Имаме добра новина за 18-годишните в Европа. До този момент от съществуването на програмата са кандидатствали 600 000 младежи, карти за пътуване са получили 130 000. През 2022 г. увеличаваме броя на безплатните карти за пътуване и ще дадем възможност на 70 000 младежи да придобият опит, умения и достъп до нови култури“, обяви Мария Габриел. 

Тя уточни, че са предвидени две покани за представяне на кандидатури - едната през април, а другата - през октомври, като при всеки кръг на кандидатстване ще се предоставят по 35 000 билета. Новост е присъединяването на шест допълнителни държави към DiscoverEU, които не са членки на Съюза. Това са Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Сърбия, Северна Македония и Турция. Младежите от тези страни ще могат да представят кандидатури през април, а младите хора от ЕС, получили карти за пътуване, ще могат да посетят и тези държави.

Освен това, младежите получили билет за пътуване ще имат право и на карта за отстъпки в местата за настаняване, за културни дейности, публичен транспорт. С цел споделяне на опит между участниците в инициативата, през март стартира платформата „Срещи“ на Европейския младежки портал, които ще бъдат организирани от националните агенции по програма „Еразъм+“.

Според Мария Габриел целта е през DiscoverEU колкото може повече млади хора от Евросъюза да пътуват, да се срещат помежду си, да контактуват и споделят опита си. Още това лято ще се види как пътуването може да се превърне в посредник между младите хора, в мощна подкрепа за това те да развиват важни за живота способности, като независимост, увереност, откритост към други култури. Докато пътуват те излизат от зоната си на комфорт, налага им се сами да планират и изпълняват свой бюджет, изложени са на влиянието на различни култури и езици.

„Вярвам, че след 10-15 години ще говорим за Поколението DiscoverEU, така както вече сме свидетели на Поколението Еразъм+“, подчерта комисар Габриел.

Според председателя на Комисията по образование и култура в Европейския парламент Сабине Ферхайен инициативата за пътуване, която сега е важна част от програмата Еразъм+, дава възможност на хиляди млади хора от Европа да се запознаят с континента като го обиколят от единия до другия край. DiscoverEU не е механизъм, чрез който само се раздават безплатни билети за почивните дни. Инициативата дава нова визия за Европа, нов начин да се привлече вниманието на младите хора, за да могат самите те да формират своето настояще и бъдеще. Те могат да откриват красотата и разнообразието на континента, като пътуват и го опознават.

Началото на инициативата беше поставено още през Европейската година на културното наследство, припомни Ферхайен. Тогава младежите са имали възможност да посещават културни забележителности в цяла Европа, което безкрайно е обогатило програмата. От тогава пък и сега младите хора могат да пътуват и да откриват нови възможности да развиват себе си – в личен и в професионален план.

Мария Габриел винаги е казвала и в Европейския парламент, че трябва да има дългосрочен, устойчив ефект от програмите. Това се постига чрез взаимодействието между младите хора, включили се в инициативата DiscoverEU. Младежите трябва да имат възможност да пътуват, да се срещат помежду си, да посещават места и организации, където могат да се уверят какво е направено за самите тях. Така те научават повече за демократичните структури, за демократичния процес. Програмата не е само билет подарък за пътуване. Тя води до утвърждаване на европейската идентичност и показва на хората в ЕС, че съюзът не е просто една машина за правене на законодателство, а и мрежа за обмен между всички хора, обясни Сабине Ферхейен.

Важен приоритет на програмата Еразъм+ е нейната ангажираност към политиката на включването (inclusion). Затова предлагаме помощ на млади хора с ограничени възможности, като например такива с увреждания, за да могат и те да участват в DiscoverEU наравно с връстниците им, каза Мария Габриел. И разкри, че това подпомагане може да е под формата на един или повече придружители, за които разходите по пътуването също ще бъдат покрити.

В следващите месеци също така ще стартираме и действия по включване в DiscoverEU, където задачата ще бъде на организации, работещи с млади хора с увреждания, да организират пътувания по DiscoverEU. На тях няма да се налага да кандидатстват по пълната процедура, каза Габриел.

На въпрос на „Стандарт“ какви дейности за младите хора се предвиждат в добавка към инициативата DiscoverEU, българският еврокомисар отговори, че през цялата година всички дейности ще бъдат „не само да чуваме идеите на младите хора, но да ги караме и те да участват и да ги подпомагаме“.

DiscoverEU е само един пример, но има много други инициативи, които директно са в полза на младите хора, като например обмена на студенти, или възможността да се пътува. Мария Габриел подчерта и факта, че дейностите вече се фокусират не само върху висшето образование, но и върху гимназиалното и професионалното образование. Има много възможности, независимо дали младите хора са в училище или в университета, те да се възползват от инициативите на Евросъюза.

Комисар Габриел припомни и дейността на Европейския корпус за солидарност, в който младите хора също са много сериозно ангажирани. Тази година младежи ще могат дори да се включат в хуманитарни акции.

Мария Габриел определи всички тези дейности като свой специален акцент в Европейската година на младежта. Възможностите са много и тепърва ще бъдат популяризирани. Затова еврокомисарят акцентира върху важността на Европейския младежки портал (European Youth Portal), който ще е най-важната входна точка – за достъп до информация, за интеракция между младите хора и пр. През него може да се намерят всички дейности във всичките държави-членки през цялата година.

„Наша цел е всеки млад човек да вижда какво правят неговите връстници, да дава свои идеи и да ги осъществява, като ги показва на Европа чрез портала. Така всички ще станат част от Европейската година на младежта“, спомена Габриел. Според нея много важни са и инициативите в сферата на климатичните промени. Има зелена програма Еразъм+, в рамките на която младите хора не само ще пътуват, но ще имат и ангажименти, свързани с околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай