Маргарита Попова да довърши мандата

Маргарита Попова да довърши мандата | StandartNews.com

Кирил Добрев, депутат от БСП

- Г-н Добрев, на заседание на ПГ сте настоял БСП да задейства процедурата за импийчмънт на президента? Срещнахте ли подкрепа? Какви бяха вашите основания?

- Да, това е факт. Разбира се, срещнах подкрепа сред колегите си, защото това, което президентът прави, е опит България да бъде въвлечена във война, а това се третира като национално предателство. И създава всички предпоставки да инициираме процедурата по импийчмънт на президента.

- Визирате изявленията му пред "Индипендънт"?

- Да, изявленията на президента са крайно неадекватни.

- Защо тази инициатива в крайна сметка няма да се реализира?

- Темата с оставките е много болезнена за нашата партия, защото, както казва председателят, "отговорност се носи не само с оставки". Т.е. вътрешнопартийните проблеми ги предаваме на национално ниво. Все пак вярвам, че БСП ще постави по-остро този въпрос.

- Справя ли се президентът с ролята на обединител? Единствено позицията му спрямо Русия ли ви притеснява?

- Този човек от известно време е напълно неадекватен. Не само позициите, предизвикани от русофобството му. Дори темите, които поставя на дневен ред в обществото, са също неадекватни и извън времето и пространството. Месеци наред той категорично отказваше да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). В крайна сметка той се проведе чак когато кризата с бежанците взриви Европа. Колкото по-бързо сдаде властта, толкова по-добре ще бъде за България. Конституцията предвижда възможност мандатът му да бъде довършен от вицепрезидента. Аз не виждам политик или гражданин да има претенции около личността на вицепрезидента. И когато говорим за обединителна фигура, то Маргарита Попова е далеч по-убедителна, отколкото Росен Плевнелиев.

- Опонентите ви казват обаче, че се опитвате да извлечете тяснопартийни дивиденти от грешките, които допуска Плевнелиев?

- От какво?! Президентът разделя обществото на две - на "Протестна мрежа" и всички останали.

- Защо го прави? Имате ли обяснение за действията му?

- Може би търси форма и начин да бъде подкрепен за втори мандат.

- От кого? Та той дори сред "своите" - тези, които го издигнаха за президент, не среща подкрепа. Борисов го определи като ястреб.

- Плевнелиев далеч не е президент на "своите", а на други хора, част от управляващата коалиция. Затова казвам, че разделя обществото.

- Каква би трябвало да е правилната позиция на държавен глава в тази несигурна международна обстановка?

- Трябва да бъде част от образно казано новата коалиция, в която Европа, САЩ и Русия са се обединили, за да дадат отпор на тероризма. Вбиването на клинове между великите сили - стари опорни точки, по които е работил преди два месеца, вече не са актуални. Президентът трябва да научи, че човешкият живот е еднакво скъп както на Синайския полуостров, така и в Париж, така и в Ливан, Сирия. Човешкият живот е безценен за всяка точка на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай