Мандат не се изкарва на инат

Дори БСП нямат полза от приказките за импийчмънт на Плевнелиев

Мандат не се изкарва на инат | StandartNews.com

Мира Радева,
Институт за маркетинг
и социални изследвания

От шест месеца България се намира в доста тежка криза. Тя не беше разрешена с предсрочните парламентарни избори и навлязохме в серия от конфликти. На път е политическият ступор да прерасне в икономическа и социална криза. Не виждам никаква светлина в тунела. Позицията на президента не ме изненадва - тя е последователна. Смятам че настоящОто управление не разполага с кредит на доверие и при всички случаи се налага някаква радикална промяна, спешно търсене на нов обществен консенсус. Настоящата ситуация показва само, че разделението е изключително дълбоко и трябват нови решения. Не можем да останем в рамките на мерките, които ни задават управляващите.

Споделям аргументите на президента за налагането на частично вето върху актуализацията на държавния бюджет - той много старателно се аргументира. Ясно е, че кабинетът предприема палиативни, частични решения, за да задържи на власт още някой друг месец. Те разчитаха поправката на бюджета да не бъде забелязана и да мине между капките. Ясно е, че това не може да се случи и е крайно време да разберат, че гласът на народа е най-важният.

В началото на мандата на Росен Плевнелиев имаше големи съмнения дали един технократ ще може да влезе в ролята на държавен глава и дали ще се справи с тежките отговорности. Виждаме обаче, че е изключително последователен и намира правилния тон - без да е силно конфронтационен, той търси решения.

Росен Плевнелиев посочи, че раздаването на пари по неясен начин не гарантира нищо за икономическото бъдеще на страната и това плаши всички разумни хора. БСП го разкритикува, но все пак реши да свика извънредно заседание на парламента, на което да разгледа ветото. Управляващите изразиха недоволство от Плевнелиев, но президентът има собствен авторитет и беше важно всички да чуят неговото мнение. Ситуацията е драматична, а правителството се опитва да управлява напук. Без да се намери съгласие, не знам какво ще е бъдещето на нацията.

Някои среди на управляващите говорят за импийчмънт и предизвикване и на президентски избори. Не знам каква полза ще донесе това на БСП, тъй като социалистите така или иначе нямат никакви шансове да се сдобият със собствен президент. Партията е в доста слаба електорална форма, за да преувеличават претенциите си. Просто БСП се опитва да плаши. Силно съм разочарована от опита на управляващите да стоят насила във властта, което се отразява изтощително на цялото общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай