Лют скандал в парламента. Сменят определението за интимна връзка

Ако връзката е само сексуална, тя интимна ли е?

Лют скандал в парламента. Сменят определението за интимна връзка | StandartNews.com

Лют скандал се разгоря в парламента за промените в НК и Законът за домашното насилие, поводът за които бе обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Депутатите се изпокараха правилна ли е дефиницията "интимна връзка".

Определението, което проектът дава на интимна връзка е "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения". Тази дефиниция обаче запали политическите страсти.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение в НС. Петков избухна заради Дебора

Цветан Предов от ИТН я определи като объркана. Според него термина "интимна връзка" трябва да отпадне, защото така налагали текстове от Истанбулската конвенция. Той също така се обяви и срещу отпадането на "фактическо съпружеско съжителство".

Колегата му Андрей Чорбанов добави: Ако една връзка е само сексуална, тя интимна ли е, или, ако е само платонична, предполага ли относителна стабилност.

Георги Свиленски заяви, че въпросът що е то интимна връзка ще се задава през цялото време на дебата. Затова поиска Бойко Борисов, който бил единствен от вносителите в залата и подписал проекта на първо място, да обясни какво е това.

Росен Желязков веднага го поправи, че Кирил Петков е първи от подписалите законопроекта.

"Иронията в тази ситуация просто не е уместна", обяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която също е вносител.

Тя съобщи, че фактическото съпружеско съжителство ще бъде запазено в Закона за борба срещу домашното насилие, но на второ четене терминът "интимна връзка" ще се промени. Ще пише, че "представлява съвкупност от лични, интимни, сексуални взаимоотношения, които са с продължителност поне 60 дни“.

В крайна сметка парламентът прие на първо четене интимната връзка да влезе в закона за защита от домашното насилие. За гласуваха 144-ма народни представители, 59 бяха против, 9 се въздържаха. 

Веднага след това Надежда Йорданова предложи второто четене да е още днес, така че промените окончателно ще са факт до няколко часа..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай