Лятото се завръща с пълна сила. Ето къде става горещо

Ще бъдат ли включени българите в конституцията на Северна Македония

Лятото се завръща с пълна сила. Ето къде става горещо | StandartNews.com

Нова гореща вълна обхваща Европа. Температурният пик се очаква в средата на следващата седмица. Метеоролозите във Франция предупредиха, че най-вероятно тогава ще бъде отчетени най-големите горещини, измервани в страната. В повечето френски области вече е издадено предупреждение за опасно време, съобщава БНТ. 

Горещо, по-горещо и още по-горещо. Лятото на 2023 година не спира да поставя температурни рекорди. След кратките вълни на захлаждане, опасната жега се завръща в Европа - с образуването на така наречения "топлинен купол".

"Топлинният купол е вид високо налягане, но на всички нива. Това е капак, който улавя горещия въздух близо до земята и в същото време чрез ниски течения компресира въздуха. Малко прилича на процеса, който се случва, когато помпате гумата на велосипед", заяви Патрик Галоа, синоптик.

Заради очакваните високи температури френското правителство свика извънредно заседание.

"В началото на следващата седмица има опасност във Франция да бъде отчетен най-горещият ден, регистриран в страната през втората половина на август. Пикът се очаква между вторник и сряда. Температурите ще бъдат над 40 градуса", заяви Патрик Галоа, синоптик.

От днес във Франция вече действа информационна гореща телефонна линия. По телевизиите и радиото се излъчват актуалните прогнози за времето и предупреждения за опасността от високите температури. Надеждите са, че с мерките няма да се повтори статистика от миналото лято, когато във Франция заради жегите са починали 4 800 души. Миналия месец смъртните случаи са били с 30 повече от обичайното.

"Да, миналият месец е бил най-горещият юли, отчитан досега. Той е бил с 0,2 градуса по-топъл от предишния рекорд през 2019 г.", каза Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания на НАСА.

Прогнозите на НАСА са, че 2023 г. ще влезе в историята като една от най-топлите години. Но 2024 г. ще бъде още по-гореща.

"Очакваме все повече горещи вълни. За последните 35 години е имало три пъти повече горещи вълни в сравнение с предишните десетилетия. Така че, горещите вълни все по-често ще ни връхлитат", заяви Патрик Галоа, синоптик.

Температурна тенденция, която изисква адаптиране - във всички сфери на живота. Дори и в модата. В Япония, която преживява едни от най-горещите летни месеци през последните години, се появяват все повече охлаждащи дрехи. Облекла, които съчетават модните тенденции с новите технологии. Особено популярен е елек с вентилатори, задвижвани от вградени батерии. Екстравагантната дреха осигурява на тялото постоянен приток на прохлада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай