Лудост: Шофьор фучи със 134 км/ч по централен булевард

"Черни връх" е предпочитано трасе за нощни гонки

Лудост: Шофьор фучи със 134 км/ч по централен булевард | StandartNews.com

Шофьор е засечен да минава по централния софийски бул. "Черни връх" със скорост над 134 км/ч при ограничение на скоростта в градски условия до 50 км/ч. На същия булевард в началото на юли шофьорът Георги Семерджиев причини тежка катастрофа, при която загинаха две млади жени. Булевардът е особено рисков и отдавна е предпочитано трасе за нощни гонки, защото от НДК нагоре бул. "Черни връх" е оформен като самолетна писта за излитане - един километър широк и гладък асфалт с наклон за рязко форсиране на мощен двигател и до кръстовището с бул. "Джеймс Баучер" няма никакво препятствие, пише "Дневник".

Само за седмица - от 12 до 18 август, екипите на столичната полиция са заснели с камери общо 9211 случая на водачи, които са шофирали с превишена скорост в София, съобщи заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР инспектор Радослав Начев.

В момента на булеварда се осъществява 24-часов видеоконтрол с камери на Пътна полиция близо до мястото на катастрофата. Поставена е стационарна камера, като се очаква да бъде сложена и още една. За периода от петък (19 август) до днес на булеварда е засечен водач, който е шофирал със 134 км/ч при ограничение 50 км/ч.

От полицията съобщиха и за други два случая на драстични нарушения и многократно по-висока от позволената скорост в градски условия. Единият случай е засечен на бул. "Цариградско шосе", а другият на "Ботевградско шосе", където автомобили са се движили със скорост от 164 км/ч. Собствениците на автомобилите се издирват, ще им бъдат снети обяснения дали са шофирали те самите, или са предоставили превозното средство на някой друг, след което ще им бъде наложена глоба.

По закон те ще получат забрана да шофират за срок от 3 месеца при първо нарушение, както и глоба от 700 лв. и по 50 лв. за всеки превишени 5 км/ч над ограничението. Така шофьорът от "Ботевградско шосе" ще бъде глобен с 1250 лв., а на Цариградско - с 950 лв., тъй като там ограничението на скоростта е 80 км/ч. Ако нарушенията им са повторни в рамките на една година, глобата е двойна, а срокът за отнемане на шофьорска книжка е 6 месеца, обясни още Начев.

Само за седмица камери са заснели общо 9211 случая на водачи, които са шофирали с превишена скорост в София, съобщи заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР инспектор Радослав Начев

Със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев мерките за контрол по пътищата са засилени, а линейният контрол (патрулни автомобили се включват и се движат в трафика) е изведен като приоритетен. Засечените нарушители ще се извеждат от движението, за да им бъде наложена административна санкция на място.

Към момента най-честите нарушения, засечени с линеен контрол, са използване на мобилен телефон, отнемане на предимство, преминаване на червено и шофиране без обезопасителен колан, обясни Начев.

По думите му продължават проверките и санкциите за употреба на алкохол и наркотици. За една седмица са направени 1191 проверки, като на 25 водачи са съставени актове за шофиране след употреба на алкохол, а на 12 други - за шофиране под въздействието на наркотици. 10 шофьори са отказали тест за алкохол и наркотици. Полицията е отнела книжките на 78 шофьори, а свалените регистрационни номера са 52.

По данни на МВР от началото на годината до снощи в полунощ жертвите на пътни инциденти в цялата страна са 329, пострадалите - 5190. Само за август става въпрос за 41 загинали и 735 ранени. Година по-рано жертвите от 1 януари до 23 август са 310 при 4562 ранени. За същия месец жертвите са с 10 по-малко - 31.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай