Лошо. С колко поскъпна коледната трапеза

Данни на КНСБ

Лошо. С колко поскъпна коледната трапеза | StandartNews.com

20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно и голяма част от които присъстват на Коледната трапеза, са поскъпнали с близо 50 процента за една година, сочат данните на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо.

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, "които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства".

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31.

"Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%", уточни Иванова.

"Хляб, лук, килограм картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, как да не е. Миналата година с тези 30 лева пълнех количката, пък сега е половината", смята жител на София, цитиран от БНР.

"Има разлика от миналата година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, защото имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да увеличат заплатите на младите хора. Сега сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре", каза друг жител на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай