Лоша козметика и гени събуждат тъмните петна

Лоша козметика и гени събуждат тъмните петна | StandartNews.com

UVA лъчите, цигарите и стресът са виновни за бръчките

Лятото вече чука на вратата ни, а с него идват топлите и слънчеви дни за шляене по улиците, събиране на тен на плажа или просто за отмора в кафенетата. Където и да сте през този сезон, със сигурност няма да се отървете от слънцето. То обаче, както приятно, може да бъде и опасно за вашата кожа. Как да се възползвате максимално от галещите му лъчи, без те да ви навредят, разказва дерматологът проф. Тиери Пасрон, който беше гост на научна конференция по фотодерматология в София. На нея световни учени от Франция, Великобритания и България представиха последните открития и тенденции.

Дълго време за един от най-големите врагове на кожата се смятаха UV лъчите, които ни намират най-вече през лятото. Те обаче далече не са единствената светлина, която може да ни навреди. Различната дължина на вълните от видимия спектър на светлината има различен фотобиологичен ефект върху кожата, твърди проф. Тиери Пасрон. Според него синият спектър от видимата светлина може да причини повторна поява на хиперпигментации от типа на мелазмата. Това е хронично заболяване на кожата,

по-известно като "маска на бременността"

При нея кожата се покрива с тъмнокафяви до черни петна по кожата. По принцип пигментацията е естественият цвят на кожата ни. Той се определя от меланоцитите - клетки в кожата, които произвеждат пигмента меланин. От неговата концентрация зависи колко тъмна или светла ще е кожата на един човек. Меланинът ни защитава и от UV лъчите. Някои хормонални промени обаче, генетична предразположеност, излагането на слънце, наранявания, могат да доведат до свръхпроизводството му. Този процес се отключва и от неподходящи продукти или процедури, употребата на някои лекарства. Един пилинг например, ако не е извършен правилно, може да доведе до влошаване на хиперпигментациите.
Повишената продукция на меланина пък причинява появата на петна по кожата.

От мелазма страдат основно жени

Хиперпигментацията се активизира в летния период поради силните UV лъчи. Според проф. Пасрон обаче подобен ефект има и синият спектър на светлината. Заради това тези дами трябва да си осигурят защита не само срещу UV лъчите, но и срещу нея. "Синятa светлина" е част от спектъра на видимата светлина. Дължината на вълната й е 415 нанометра. За разлика от нея ултравиолетовите лъчи са с дължина на вълната по-малка под 400 нанометра и са невидими за човешкото око. UVB лъчите са отговорни за изгарянето на кожата, като едва 15% от тях проникват в по-дълбоко в епидермиса. За разлика от тях UVA лъчите проникват в дълбочината на кожата и предизвикват стареенето й или бръчките. Също така

увреждат и ДНК на клетките

Слънцето и различните му лъчи не са единственият враг на кожата. За нейното здраве са изключително важни гените ни, както и начинът ни на живот. Цигарите, мръсният въздух, стресът я състаряват и съсипват. Вегетативно влияние върху нея оказват и годините, както и хормоналните промени, които настъпват с тях в организма ни.

Децата с SPF 50+

Детската кожа е по-уязвима и се нуждае от максимална защита срещу вредните UV лъчи. Според проф. Джон Хоук от Великобритания бебета под 6 месеца не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, без да са добре защитени. Специалистите са доказали, че има пряка връзка между случаите на кожен рак (меланома) и броя на изгарянията в детството. Затова е много важно родителите да знаят, че не е нужно да излагат децата си дълго време на силно слънце. Вярно е, че то е изключително полезно за набавянето на витамин Д, но учените са установили, че това става с малко количество светлина. Ако седим много на слънце, химичните процеси превръщат получените свръхдози UV радиация в неефективна субстанция витамин Д в кръвта, смята проф. Хоук. Според специалистите е достатъчно да се разходим на слънце, вместо да се печем с часове на плажа. Освен това те препоръчват при децата да се ползват продукти с максимален защитен фактор SPF50+ и висока защита срещу UVA лъчите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай