Лоша болест хвана в капан легендарна наша актриса

Какво издават нейните колеги

Лоша болест хвана в капан легендарна наша актриса | StandartNews.com

Жоржета Чакърова страда от деменция, научи „Уикенд” от нейни притеснени колеги. Болестта на знаменитата актриса все още е в начален стадий и симптомите се проявяват само от време на време.

От няколко месеца обаче звездата на театъра, която е на достолепните 82 години, е закотвена в дома си и не се показва.

„Откакто е сенилна, си седи само вкъщи. Дъщеря й Шани се грижи за нея. За съжаление, няма лечение, когато мозъкът започне да изневерява”, сподели за „Уикенд” човек от арт средите. И допълни, че вдовицата на режисьора Стефан Харитонов се славела сред колегите си с чепатия си характер. Докато работела в театъра, все подозирала, че някой иска да я трови, и вдигала бесни скандали. Тогава обаче го отдавали на нейната емоционалност.

В последните месеци близките на именитата театрална актриса обаче я уловили, че забравя твърде много и понякога говори несвързани неща. Преглед при специалист потвърдил неприятната диагноза.

От тогава Жоржета Чакърова не излиза от дома си, а плътно закотвена при нея е дъщеря й Шани, която е отменяна от своя приятелка. „Все още ситуацията може да се контролира, но лошото при деменцията е, че прогресира”, разказват колеги на актрисата.

Жоржета Чакърова е родена на 8 май 1941 г. в Шумен. През 1964 г. завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев.

Работи в Сатиричния театър, а от 1970 до 2002 г., цели 32 години, е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където се превръща в една от звездите на трупата. През 1985 г. тя дори е закичена със званието „Народен артист на Народна република България”, което след демокрацията й е отнето.

Още по време на следването си през 1961-1962 г. Чакърова се снима в първия си филм „Хроника на чувствата“ на режисьора Любомир Шарланджиев. Тя е известна и с участието си заедно с актьора Климент Денчев в серията „Магазинчето на приказките“, излъчвани в предаването „Лека нощ, деца“.

Участва също и в десетки детски и тв предавания. Чакърова е съпруга на Стефан Харитонов – режисьор на документални филми и основател на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай