Левчев отвори архива си

Преиздават "Убий Българина!" за първи път със снимки от албумите на поета

Левчев отвори архива си  | StandartNews.com

Ново издание на биографичния роман на Любомир Левчев "Убий Българина!" излиза по книжарниците със знака на "Ентусиаст". През годините интересът към спомените на поета не стихва и те претърпяват няколко тиража. В настоящото за първи път са включени и снимки от личния архив на автора.

"Убий Българина!" е първата част от пъстрата мозайка от събития на един изпълнен с превратности и срещи с незабравими личности живот. "В средата на 80-те години от дъното на душата ми се надигна тревожно предчувствие, че бързо трябва да разкажа преживяното, защото идва ново време, в което всичко ще се промени и за всичко ще бъде късно.

Така се роди "Убий Българина!" - книга за моето начало", ни въвежда Левчев в спомените си - живи, ярки, каквито могат да бъдат само миговете от детството. В тази книга героят, сега от позицията на автор, се среща със себе си. Среща се повторно със смисъла на своето начало, за да изповяда преживяното като предупреждение на недобре разчетената История - и за да ни даде своята интерпретация през погледа на Лудия учител. Тук са и родният Троян, и Велико Търново. В битието на всеки се редуват мрак и блясък, страх и смърт, болка, вяра и надежда.

"Животът се дели и ни разделя жестоко, но същността на нещата е неделима", споделя Левчев. Парченце по парченце картината се нарежда и се появява първата част от историята му.

Както при размесването на колода карти, така и тук авторът редува случките от личния си живот с тези от обществения и политическия пейзаж, за да ни направи свидетели на любопитни подробности около събитията от 9 септември 1944 г., но и на смъртта на баща си две години по-късно. "Убий Българина!" е книга за началото. През февруари отново ще излезе и "Ти си следващият". С романа "Панихида за мъртвото време", който "Ентусиаст" публикува през 2011-а, трите книги събират най-запомнящите се преживявания на Левчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай