Летните вируси минават с 2-3 дни диета

Бацилите не виреят по пясъка и в морето, но се лепят по шезлонга

Летните вируси минават с 2-3 дни диета | StandartNews.com

Лятната почивка край морето е най-дълго чаканата през цялата година. За да й се насладите наистина обаче, трябва да сте и в добро здраве. Как да се опазите от заплахите, които дебнат край брега - потърсихме съветите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Лятото е сезонът на стомашно-чревните разстройства, категорични са всички специалисти. Те идват под формата на най-разнообразни ентероколити. Огромната част от тях се причиняват от различни представители на групата на ентеровирусите, обяснява д-р Ангел Кунчев. В 90% от случаите те протичат с висока температура, гадене, повръщане и диария. Обикновено отшумяват за няколко дни, но това стига, за да развали почивката ви. За децата обаче може да се окажат опасни заради бързата дехидратация, която настъпва при тях, предупреждава специалистът.
Освен тези "безобидни" вируси има и някои по-опасни представители на стомашно-чревните проблеми. Такива са вирусите ентеро 71 и коксаки вирусите, казва д-р Кунчев. При тях не са изключени дори

усложнения като менингити и енцефалити

Тези разновидности срещаме, когато е най-топло, уточнява д-р Кунчев. Засега хладното време ни предпазва от тях, но скоро епидемиолозите очакват да се развихрят. Затова е важно да знаем как да се предпазим от тях. Тези вируси се предават не по въздушно-капков път, както зимния грип, а по фекално-орален. Това донякъде е положително, защото хората се заразяват по-трудно, казва д-р Кунчев. За да се разболеят, те трябва да поемата мръсна храна или вода, или да ядат с немити ръце. При децата заразяването е по-лесно, защото обичат да лапат ръцете си или играчки и предмети, без да е ясно дали са чисти. Хубавото е, че тези вируси не са устойчиви във външна среда. Дезинфектантите ги убиват още по-бързо, особено

мокрите кърпички на алкохолна основа

- затова ги използвайте на плажа, съветва д-р Кунчев.
Добрата новина е, че морето и пясъкът не са сред разпространителите на вредители. Това е така заради голямото разреждане на водата и заради солта в нея. Почти няма бактерии и вируси, които могат да са живи там, казва д-р Кунчев. Все пак той съветва да подбираме по-внимателно плажа си и да избягваме близките райони до тръбите, през които текат мръсни води от канализацията в морето. Добре е да се избягват и прекалено натоварените курорти, където пречиствателните станции не могат да обемат потока, а струпването на много хора на едно място създава различни хигиенни проблеми.
Много трябва да внимавате и с храната, напомня здравен инспектор номер 1. При температури над 25-26 градуса тя става потенциално опасна, ако не е в хладилник, казва д-р Кунчев. Развалената храна пък става източник на тежки проблеми като салмонелоза или дизентерия. Затова трябва да си даваме сметка, че

капанчетата могат да ни разболеят

Лятото е опасно и с още една болест на мръсните ръце - хепатит А. Той обаче има над месец инкубационен период и хората разбират, че са болни, едва през есента, казва д-р Кунчев.
Лечението на летните болести е различно. Антибиотици се дават за салмонелоза и дизентерия. Вирусните инфекции пък обикновено караме на крак без лечение. По-скоро при тях се минава на диета за два-три дни, казва д-р Кунчев. Режимът е препечен хляб, варени картофи, моркови и всичко, което обира токсините - значи никакви тежки храни. При хепатита пък има ваксина, която предпазва, но у нас почти не се използва.
Лятото определено е сезонът и на флиртовете.

Море без свалка за някои не е море

Тези хора обаче трябва да внимават с полово предаваните инфекции. Най-често това са папилома вирусите, гонореята и др. Разбира се, съществува риск и от предаване на опасни болести като СПИН. Затова всеки, който реши да пофлиртува, е добре да има презерватив в джоба си. Той пази в 90% от случаите, казва специалистът.
И накрая на морето не е изключено да си тръгнем дори с банални гъбички. Тях обаче може да хванем не от солената вода или пясъка, а от хавлии и шезлонги, ако не са добре почистени. Ако сте избрали почивка на плажа в близост до гора, е добре да внимавате и за кърлежи, предупреждава д-р Кунчев. В случай че нападне някой, не го вадете сами, а идете на лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай