Лепенка спира измамниците

Лепенка спира измамниците | StandartNews.com

София. След като България се прочу в цял свят с особено ловките мошеници, източващи банкомати и всякакви сметки, сега сме на път да се прославим като изобретатели на устройство, което предпазва банковите карти от скимиране. Последният случай стана известен преди два дни - четирима нашенци, две жени и двама мъже, бяха заловени, след като източили близо 200 канадски карти в провинциите Квебек и Онтарио. За сведение - скимирането е копиране на данните, съдържащи се в магнитната лента или чипа на банковата карта, които след това се прехвърлят върху чисто нова пластика. След това е фасулска работа да се проникне в сметката на собственика на картата и да се източат парите от нея. Въпреки множеството предупреждения за опасността да се скимира картата изобретателността на измамниците няма граници. Винаги когато в криминалните хроники се съобщава за заловени бели пластмасови заготовки за банкови карти, знайте, че става въпрос за скиминг - откраднати данни, които предстои да бъдат нанесени на празните пластинки.

"На над 5,5 млрд. евро се изчисляват световните загуби през 2013 г. от източването на кредитни и дебитни карти. За Европа сумата е 500 млн. евро, като са засечени повече от 10 хил. скимиращи устройства. Това означава, че се инсталират по 30 на ден", съобщи Борислав Ставрев, главен експерт "Маркетинг и продажби" в "Борика - Банксервиз" на банков форум през седмицата.

Но в България вече е изобретено устройство, което предпазва банковите карти от източване. То има вид на обикновена лепенка, може да се купи за 9,90 лв. и всеки сам да си я залепи. Продуктът, наречен SkimProt, е без аналог в света. "SkimProt вече е патентован и разработваме стратегия за разпространението му по света. Само една лепенка, но в нея се съчетават всички използвани технологии за защита на едно място", обясни Ставрев. Иновативният продукт предлага универсално решение със специална технология за предпазване на картите с магнитна лента и с чип, каквито вече са практически всички издавани от банките кредитни и повечето дебитни карти. Лепенката скрива абсолютно всичко записано на лентата и съдържа само сервизен код. Той, най-просто казано, "съобщава" на банкомата или POS терминала да чете чипа на картата. Лепенката по никакъв начин не променя банковата карта, не влияе на информацията, записана върху нея, и е независима от платежната система. Функционира с всички банки и карти, тествана е многократно от финансовите пазари. SkimProt няма отношение към бранда и за нея няма допълнителни и скрити разходи. Информацията върху лепенката не може да се пробие, допълни Ставрев. Досега са закупени 500 защитни ленти у нас, но затова пък интересът в чужбина е огромен. Водят се преговори с Венецуела, в която вече има дистрибутор, Мексико, Доминиканската република, Южна Африка и др.

Четирима българи стоят зад изобретението

Четирима млади българи стоят зад идеята за SkimProt. Това са съдружниците Димитър Чобанов, Камен Несторов, Георги Кънев и Николай Цапрев, представя ги в. "Капитал". Тя всъщност е проста, но изпълнението и превръщането й в едноименния продукт се оказва повече от трудно, допълва изданието. Проектът на четиримата представлява специален екраниращ протектор, който се залепя върху магнитната лента на гърба на банковата карта. Така всякакво копиране на данните от нея става невъзможно, а ако някой я скимира, ще получи от SkimProt просто много нули. Въпреки това картата може да се ползва практически навсякъде в България и в Европа и на много банкомати и терминали по света благодарение на чипа си. А ако пътувате или случайно попаднете на устройство, което чете само магнитна лента, можете просто да отлепите стикера, като от компанията не препоръчват повторната употреба. След множество тестове иновативната четворка избистря технологията и преминава към пробно производство. То се извършва в печатницата на полиграфическата група "Демакс" на депутата Петър Кънев. И това никак не е случайно - един от съдружниците, Георги Кънев, е негов син, а Камен Несторов е служител в компанията. В печатницата се прави и самият продукт, като за изготвянето му се минава през пет различни отдела в компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай