Лена Костадинова с трета самостоятелна изложба - "Икони"

Лена Костадинова с трета самостоятелна изложба - "Икони" | StandartNews.com

Пловдив. На 20-и ноември от 18:00 ч. в Новотел "Пловдив" ще бъде открита изложба на икони, като ще бъдат представени както реплики, така и авторски творби. Иконите са дело на младия художнически талант Лена Костадинова, която вече има ред самостоятелни и съвместни изложби, както и две участия на Биенале - културен форум на църковните изкуства.

Събитието ще бъде открито от госпожа Светла Москова, известен изкуствовед, а сред присъстващите ще има и уважавани творци, архитекти и лекари.

Гостите ще могат да разгледат 22 икони, придържащи се към византийския стил, сред които копия и реплики на гръцки икони от 13-ти век, а най-голям интерес ще представляват двете авторски икони – на Свети Тома и Света Богородица.

Някои от по-интересните творби изобразяват Архангел Михаил, който убива дявола, като иконата е направена по работна рисунка на Захари Зограф. Друга интересна икона показва Свети Димитър на трон, който убива скорпиона с копие – творбата е реплика на гръцка икона от 13-и век.

В основата на изложбата е заложена идеята хората да имат възможността да видят интересни, нарисувани по канон, икони, които обаче не са станали толкова популярни за масовата публика.

Самите икони са направени по класически метод – върху иглолистна дървесина с ленено платно, използвани са пигменти и багрила от минерален произход, яйчена емулсия и са позлатени с 23-каратово злато.

Лена Костадинова е родена в Харманли през 1985г. Рисува от ранна детска възраст. Завършва живопис в Художествената гимназия в Пловдив. И по-късно църковна живопис. През 2006-а година участва в изписването на параклиса "Свети Мина" в Долни Воден,а следващата година - в изографисването на параклиса "Свети Георги" в Беленташ. Младата художничка дебютира с първата си самостоятелна изложба с творби под общото заглавие "Реалности, пречупени през чувствата" през 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай