Лекуват вени с едно боцване

Пяната се инжектира за секунди, процедурата трае 5 минути

Лекуват вени с едно боцване | StandartNews.com

Бавно, скъпо и болезнено - лечението на разширени вени вече не е под този знаменател. В последните няколко години у нас се наложиха терапии, които ефективно и често безкръвно се преборват с диагнозата. Един учен от Израел също помага на БГ пациентите вече години - д-р Яир Галили е съдов хирург и шеф на Клиниката по венозни заболявания в института "Мор" в Тел Авив. И от 12 г. практикува метода склеротерапия с ултразвуков контрол.

Склеротерапията е изключително безболезнен метод, обяснява д-р Яир Галили. Лекарите, които я използват, са сравнително малко, тъй като освен познания по съдова хирургия се изискват и такива по образна диагностика и работа с ултразвуков апарат от последно поколение. С негова помощ специалистът локализира точното място на проблемната вена и след това с много тънка игла инжектира в нея вещество под формата на пяна. То прилепва по стените на увредения кръвоносен съд и на неговите разклонения. "Много важна е ролята на ултразвука, защото, за да се постигне желаният от процедурата ефект, веществото трябва да бъде инжектирано на правилното място.

Ако го направя на случайно място в някоя от видимо увредените вени, няма да има резултат", подчертава д-р Галили. Инжектирането отнема няколко секунди, а цялата процедура - не повече от 5 минути. Това, което прави склеротерапията под ултразвуков контрол предпочитан метод за лечение, е, че не се налага пациентът да се поставя под упойка или да остава в болница за наблюдение. Няма никакъв проблем да се прибере у дома веднага след края на манипулацията.
"Революционната терапия няма странични ефекти. Единствено неприятното усещане е при инжектирането, което е сравнимо с поставянето на ваксина.

Възможни са и леки зачервявания в областта на самото убождане, които обаче много бързо отшумяват" обяснява д-р Галили.

Според израелеца, успеваемостта на метода е над 98%. "Повторно проявяване на заболяването след приложена такъв вид склеротерапия има в едва 1-2% от всички случаи. Това обаче не се дължи на неефикасността на метода, а на увреждане на нов съд, който не е бил третиран при предишното лечение", твърди д-р Галили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай