Лекарите закрилят хората

Лекарите закрилят хората | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


Липсва финансов и професионален контрол в системата

Те трябва да са ухажвани още докато специализират, казва д-р Иванова

- Д-р Иванова, защо избрахте да учите медицина?

- Винаги съм искала да уча само медицина. Чувствам се на мястото си. Според моите разбирания медицинското образование е с ключова социална значимост, ерудираност, възможности за развитие и е уважавано в обществото. Детските ми представи за образа на лекаря е като на пазител, наставник и учител в живота. В по-зрелия ми избор тези представи се реализираха в едно отговорно и последователно обучение и дори посвещение на изкуството на медицината, в пълно съгласие с представите ми за отговорност, заетост и отдаденост.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?

- Специалист съм по клинична лаборатория. На работа в лабораторията на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" бях назначена с условието успешно да издържа конкурс за зачисляване за специалност. Лабораторната медицина е "дясната ръка" на клиничната медицина. Работата в лабораторията е аналитична, педантична и много отговорна.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея спорд вас?

- Да, вярвам в Хипократовата клетва. Тя е по-скоро усещане за святост, събирателен образ на личността на лекаря, в чиито рамки той се проявява и професионално, но не само. В клетвата е заложена идеята за морала, последователността, грижата, физическата и душевна чистота на заслужилите я. Посвещението на медицинската професия е личностна реализация, където моралът и почтеността трябва да са водещи - както към пациентите, така и към колегите. В този смисъл медицинската професия е трудна независимо от това какво е обществото и заплатата на лекаря, медицинската сестра и пр. Най-важният принцип е внушението за ролята на лекаря - да лекува, да не вреди, да запази чист и свещен живота си и своето изкуство.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Хигиена на отношенията към пациентите и колегите. Компетентност и отговорност.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Определено има пробойни в здравната ни система, но има и положителни характеристики. Имам предвид, че контролът и самоконтролът, професионален и финансов, са критично занижени до липсващи. Липсва стандартизиран подход към дейности и лечебни заведения. Медицината е скъпа дейност, в която си струва да се инвестира, защото здравето е най-важното качество на живота. Това като пожелание. Има какво да се желае като възможности за диагноза и терапия.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Да, засега, а и съм носталгична натура. В болницата, където работя, се чувствам добре. Имам възможност и за научна кариера, което е важно за мен. Положила съм много усилия за всичко, което съм постигнала и ако трябва да съм откровена, не бих пропуснала, ако ми се открие, по-добра възможност за живот и работа както в България, така и в чужбина. Това не означава, че ще приема предизвикателство на всяка цена. При мен изборът е винаги обмислен.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Младите лекари имат тежката задача да се обучават и да работят едновременно и това при условия на несигурност и недостатъчен размер на възнагражденията. Под несигурност имам предвид алтернативно полюсните условия на работа, например ще има лимити - няма да има лимити и прочие. Мисля също така, че изпитите за зачисляване за специалност, които имаше по мое време, не са необходими. Всеки лекар трябва да проддържа квалификацията си. Трябва да бъдем ухажвани и целенасочено насърчавани в тази насока. На практика е точно обратното - времето, през което специализираме - 4-5 години, е един от най-трудните периоди.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Всичко онова, което кара хората, в своята безнадеждност, да намерят спасение за страданията си в чужбина, а не могат да го открият в България. Липсват не само средства, но и информация.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

-Имат трудна задача. Да мислят за всяка болница, поликлиника като за храм, където се дарява живот и където се раждат лечители.

- А на пациентите?

- Не мога да отговоря на този въпрос еднозначно. Всеки човек е една отделна вселена. Дано всеки от тях намери лек за болката си, разбиране и усмивка в щастието си. Дай Боже всекиму живот и здраве!

---

Д-р Ирена Иванова е на 37 години, завършила е МУ - Пловдив през 2003 г. Средният й семестриален успех е отличен 5,71, а държавните си изпити е взела с общ успех мн. добър 5,40. От 2009 г. д-р Иванова е специалист по клинична лаборатория. В момента е начланик на клиничната лаборатория на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Преди това е работила в III вътрешно отделение на МБАЛ Пазарджик. Съавтор е на 10 публикации, има 4 статии в списание с импактфактор над 2. Изнесла е 13 лекции на научни медицински форуми в България и Франция. Има 8 публични представяния, като 7 от тях са на международни форуми. Омъжена е, има 2 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай