Лекарите скъсаха договора с касата

Медиците искат повече пари или излизат на протест

Лекарите скъсаха договора с касата | StandartNews.com

Варна. Лекарският съюз оттегли подписите си от рамковия договор със здравната каса. Решението медиците взеха на извънреден събор във Варна. По този начин няма да се променят правилата на работа със здравната каса, решението ни е морален акт, който показва отношението ни, обясни председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Недофинансирането на системата и лошото й управление са основните причини за недоволството на медиците. Над 400 млн. лв. е дефицитът на касата, който се очертава към момента. "Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри", се казва в декларация на лекарския съюз. Затова медиците искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Ако до 30 май това не се случи, медиците ще излязат на национален протест. На него те ще поискат и оставки в касата и здравното министерство.

Междувременно лекарите ще се присъединят към общоевропейския протест на колегите си на 15 май. На него те ще носят специални значки и лентички с българския трикольор. Също така и флайери, които призовават управляващите да спрат корупцията и да изведат здравеопазването като приоритет.

На извънредния си събор медиците отново разискваха по колко договора могат да работят с НЗОК. В края на миналата година не им достигнаха едва 10 гласа, за да решат броя да е един. Сега те отново затвърдиха мнението си, че трябва да работят на повече договори с касата. Така обаче се стимулира безпринципното отваряне на нови болници и точене на НЗОК. Лекарите решиха най-накрая да започнат и строежа на своя собствена сграда - "Дом на лекаря". Теренът се намира почти в центъра на София до редица държавни болници. Той беше даден преди години на организацията от държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай