Лекари отказват е-болнични, пращат пациенти в отпуск

Лекари отказват е-болнични, пращат пациенти в отпуск | StandartNews.com

Втори ден пациенти от Разград не могат да излязат в болнични, след като доскорошните хартиени формуляри вече са невалидни. Причината е, че масово лекари в града все още не са инсталирали необходимата компютърна програма, за да попълват и подават болничните директно към НОИ по интернет. Затова джипитата съветват болните да си вземат отпуск, докато намерят програмисти, които да инсталират софтуера, съобщи БНР. Те останали изненадани, че няма гратисен период, през който да се подготвят за промяната.

От други градове в страната пък алармираха във вторник за срив в интернет връзката с НОИ, поради което също било невъзможно да се подават електронни болнични.

Лекарите могат да издават болнични листове и на хартия в следващите 6 месеца, ако не са успели да въведат програмата за електронно подаване, обясниха от НОИ. Не става дума обаче за старите бланки, а за новите електронни формуляри, разпечатани на хартия. В 14-дневен срок обаче тези лекари трябва да занесат документите лично в териториалното поделение на НОИ. Това важи и за случаите, когато заради технически проблем с мрежата е невъзможно да се подава електронно болничният. Задължително обаче, за да попълнят формуляра на хартия, лекарите трябва да са се снабдили от осигурителния институт с уникалните номера, които са задължителни за електронните болнични. Всички, които срещат затруднение с въвеждането на необходимия софтуер, могат да ползват помощ от експертите на осигурителния институт, съобщиха оттам.

Над 3000 електронни болнични листове бяха издадени през първия работен ден на новата година. За джипитата в селата, където няма интернет, е даден преходен период до средата на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай