Лекари излизат на предупредителен протест

Лекари излизат на предупредителен протест | StandartNews.com

София. Лекари в цялата страна ще протестират днес заради орязването с 20% на плащанията към болниците от Здравната каса. В 12.30 ч. медиците ще излязат пред лечебните заведения, в които работят, и ще стоят там половин час. Проявата е инициирана от столичната колегия на Българския лекарски съюз. От болница "Пирогов" в столицата още вчера по обяд изразиха недоволството си, като напуснаха за половин час сградата на болницата.

Медиците протестират срещу това, че Здравната каса обяви намерението си да плати на болниците само 80% от дължимитер суми. Има опасения, че лекарите ще останат без заплати, а пациентите ще се налага да доплащат за лечението си. Здравният министър увери, че пациентите няма да доплащат, а част от парите, които болниците трябва да получат, ще бъдат платени в началото на следващата година. По този начин обаче може да се отвори дефицит в НЗОК, ако от предвидения й резерв за следващата година се покриват задълженията за 2013.

Директорът на "Пирогов" обясни вчера в ефира на Нова ТВ, че от Здравната каса са им върнали вече подписанмите фактури, които те трябва да преиздадат за 80% от стойността им и според него това е документна измама. Шефът на НЗОК д-р Румяна Тодорова отрече префактурирането да представлява престъпление, а просто болниците ще получат 80% от сумите, а останалите ще им бъдат изплатени от следващия бюджет и те са вече предвидени в проектобюджета за 2014 г.

Предупредителните протестни действия днес ще бъдат еднократни и ще продължат половин час. Ако в следващите дни обаче управляващите не намерят решение на проблема, лекарите са категорични, че ще последват национални протести. Българската асоциация за закрила на пациентите обяви, че подкрепя протеста на лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай